Otomatik ödeme talimatını kullananlar dikkat Hesabınızdan fazladan ücret çekilebilir

Otomatik ödeme talimatını kullananlar dikkat Hesabınızdan fazladan ücret çekilebilir
Avukat Ali Kızılay, otomatik ödeme talimatı veren herkesi yakından ilgilendiren gelişmeyi açıkladı. Kızılay, bankaların sözleşme değiştirerek otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesinti ve işletme işlemi yapabildiğini söyleyerek, bu durumun ‘haksız şart’ oluşturduğunu ifade etti.

Otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı olarak kesinti yaptığı konusunda bankaların müşterilerinden şikayetlerin arttığını açıklayan Avukat Ali Kızılay, “Son dönemde otomatik ödeme talimatları ile ilgili şikayetlerle fazla karşı karşıya geliyoruz.

Hesap özetlerini kontrol ettiklerinde müvekkillerimizin, otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı masraf kesintisi hatta masraf kesintileri ile birlikte faiz işletildiği şikayetleri de gelmeye başladı.

Sözleşmelere yazılmadan müşterilere kredi kartları verilirken bankalar, otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesinti yapılmayacağı belirtilerek kart verildiği ve tüketicinin haberi olmadan şartlar değiştirilerek masraf kesintisi olduğu ve faiz işletildiği görülmektedir.

Tüketici Kanunu’nun 4. maddesine göre sözleşmede bir değişiklik yapamazlar. Vatandaşlarımızın öncelikle bunu bilmesi gerekiyor. Sözleşmede bir değişiklik yapılması durumunda 1 ay önceden yazılı şekilde bildirilmesi gerek. Aksi durumda sözleşmeye böyle bir madde eklenmiş ve bu durum müşteri ile müzakere edilmemiş ise bununla ilgili olarak yine tüketicinin belirli hakları vardır” dedi.

Geriye dönük 10 yıllık kesintiyi vatandaşların talep edebileceklerinin altını çizen Kızılay, “Haksız şart olarak nitelendiriliyor. Satıcı tarafından belirlenen koşulun müzakere edilmeden sözleşmeye eklenmiş olması gerekiyor. Yine aynı şekilde tarafların hak ve yükümlülüklerinden tüketici aleyhine bir dengesizlik oluşturulması bu durumun da iyi niyet kurallarına aykırı olması gerekiyor. Bu 3 koşul birlikte gerçekleşmiş ise haksız şartın varlığından söz edebiliyoruz. Haksız şartın varlığı söz konusu ise Yüksek Yargıtay’ın şartları gereği burada tüketici aleyhine bu şartın yürütülemeyeceği belirtiliyor.

10 yıllık geriye dönük kendisinden bir haber şekilde tahsil edilen masraf ve işletilen faizi bankalar Anonim Şirket kabul edildiği için paraların da hesaba geçmesi ile birlikte paranın nemalandırıldığı yani bankanın menfaat temin ettiği kabul edildiği için iadesini talep etmeleri mümkündür.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.