Fitch'ten Türk bankaları için risk uyarısı

Fitch'ten Türk bankaları için risk uyarısı
Fitch Ratings, Türk bankalarına ilişkin gerçekleştirdiği değerlendirmede, bankaların kredi kartı kredilerindeki artış sebebiyle risklerle karşı karşıya gelebileceği uyarısında bulundu.

Fitch Ratings, kredi koşullarının daha fazla sıkılaşması ya da ekonomik büyümenin yavaşlaması durumunda Türk bankalarının bireysel kredi kartı kredilerinde son dönemde görülen hızlı artış sebebiyle risklerle karşı karşıya gelinebileceğini belirtti.

63900.jpg

"SIKI FİNANSAL KOŞULLAR UYGULANMASINI BEKLİYORUZ"

Ülkemizde Mayıs ayı 2023 tarihinde yapılan seçimlerden bu zamana enflasyonu kontrol altına almak için alınan ve yakın zamana dek aylık kredi büyümesine sınırlama getiren çeşitli makro ihtiyati tedbirlere rağmen teminatsız perakende kredilerinin hızla arttığına dikkat çeken Fitch Ratings,"Merkez Bankası'nın, kredi kartı kredilerindeki genişlemeyi soğutmak için hedeflenen düzenlemelerinin yardımıyla daha fazla finansal koşullar uygulamasını bekliyoruz" dedi.

Kredi kartları, Merkez Bankası'nın 21 Mart'ta politika faiz oranını 500 baz puan yükselterek yüzde 50'ye çıkarma kararının da etkisi nedeniyle 2024 yılı Mart ayı itibarıyla yüzde 78'i aşmış halde.

"Son dönemde görülen hızlı kredi büyümesi, kredi kartı harcamalarına ilişkin düzenlemeler ve ekonomik büyüme görünümü baz alındığında, bankaların varlık kalitesinin, teminatsız perakende krediler sebebiyle bozulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Fitch, değerlendirmesinde şu cümlelerle devam etti: "Özel bankalar, kamu olanlara kıyasla kredi kartlarına daha fazla maruz kalıyor ve büyük ölçüde kamu bankalarının hükümetin önceliklerine stratejik olarak odaklanmasını yansıtıyor. Kredi kartı riski 2023 sonunda özel bankaların toplam kredilerinin yüzde 19,2'sini oluştururken, kredi kartı riski kamu bankalarının yalnızca yüzde 4,9'dur."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.