Çiftçilerin hasat mesaisi sürüyor 'Bahçede fiyatı 4 lira'

Çiftçilerin hasat mesaisi sürüyor 'Bahçede fiyatı 4 lira'
Türkiye’nin narenciye ihtiyacının 3’te 1’ini karşılayan Adana'da yetişen portakallar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Adana'da portakal hasadı devam ediyor.

Türkiye'de 580 bin dönüm, Adana'da ise geçen yıla oranla yüzde 10 artarak 145 bin dönüm alanda üretimi yapılan portakalda bu sene dönüm başına ortalama 4 ton verim alınıyor.

Yüreğir ilçesinde yetişen erkenci portakallar yurt içinde tüketilmesinin yanında Rusya, Doğu Avrupa'ya ve Suudi Arabistan'a ihraç ediliyor. Bahçede fiyatlar ise 3 ile 4 lira arasında değişiyor.

aw112408-01.jpg

“BU SENE FİYATLAR DÜŞÜK”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat sırasında açıklamalarda bulundu. Bu sene rekoltenin yüksek olduğunu söyledi.

Doğan, Adana’da 15 Ekim’de erkenci portakalın hasadına başlanıldığını belirtirken, 15 Kasım’da ise Washington cinsi portakal hasadının başladığını ifade etti.

aw112408-02.jpg

BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNE GÖNDERİLİYOR

Ukrayna, Rusya, Suudi Arabistan ve birçok Avrupa ülkesine gönderilmekte olan portakalın şuanda Adana’da yetişen portakallar olduğunu söyledi.

Fiyatların 3 ile 4 lira arasında değişmekte olduğunu belirten Doğan, geçen sene portakal fiyatı 8-10 liraydı ama bu sene fiyatlar düşük dedi.

aw112408-04.jpg

“BİR NEBZE MALİYETLER KURTARILDI”

Portakal fiyatlarının en az 5 lira olmasını beklediklerini söyledi. Bundan 3 ay önceye kadar mevsimlik tarım işçisi bulmakta zorlandıklarını da söyledi. Şuanda sıkıntı çekmediklerini fakat önceki dönemde tarım işçisi çekilmeseydi üreticilerin para kazanacağını da söyledi.

Doğan şöyle devam etti; fiyatların şuanda da düşük, fakat devlet tarafından 1 lira DFİF desteği verildiğini bu durumda da bir nebze maliyetler kurtarıldığını ifade etti.

aw112408-05.jpg

“MISIR VE YUNANİSTAN BİZİM RAKİPLERİMİZ”

Mehmet Akın Doğan, Mısır ve Yunanistan’ın portakal ihracatında Türkiye’ye rakip olduğunu vurguladı.

Bazı ülkelerin onları tercih etmesinin sebebinin onların girdi fiyatları daha düşük olduğu için olduğunu söyledi. Çiftçi ve tüccar portakaldan bu sene umduğunu bulamadı diye sözlerine ekledi.

aw112408-06.jpg

PORTAKALIN FAYDALARI

Portakalın içindeki maddeler kötü kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir.

Kek yapımında ise portakalın kabuğunda bulunan kolesterolü düşüren faydalı maddeler bulunduğu için kek yapımında kullanabilirsiniz.

Tansiyonu dengeler.

aw112408-07.jpg

aw112408-03.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.