Köylüler hasadına başladı 'Kozmetik ve sağlık sektörünün baş tacı olarak biliniyor'

Köylüler hasadına başladı 'Kozmetik ve sağlık sektörünün baş tacı olarak biliniyor'
Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, 40 dönüm arazi üzerinde kurulmuş olup ıtır hasadına başlandı.

Kas ağrılarını azaltıcı etkisi ve içeriğinde bulunan özel bileşenler sayesinde depresyonla mücadelede olumlu etkileri bilinen ıtır yağı, Ar-Ge merkezindeki su buharı distilasyon ünitesinde özenle üretiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan, çalışmalarını Altınova Belediyesi'nin yönettiği Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, doğal şifa arayanlar için umut kaynağı olmaya devam ediyor.

aw129174-01.jpg

Toplamda 12 adadan oluşan bahçede, ekili 28 dönüm alanda tıbbi nane, oğul otu, aynısefa, tarhun, Japon nanesi, İzmir kekiği, İstanbul kekiği, lavanta, adaçayı, mabet ağacı, aronya, çemen, ıtır, çörek otu gibi 350'den fazla tıbbi aromatik bitki yetiştirilmektedir.

Bu zengin bitki çeşitliliği, bahçedeki Ar-Ge laboratuvarında özenle geliştirilen çeşitlerden elde edilen çaylar ve yağlar aracılığıyla yeni ürünlerin ortaya çıkmasına olanak tanımaktadır.

aw129174-02.jpg

Bahçedeki Ar-Ge laboratuvarında geliştirilen çeşitlerden çay yapıp, yağ çıkarılarak yeni ürünler elde ediliyor. Tropik bitkiler için kurulan serada da tropik bitkilerin adaptasyon süreçleri yakından takip ediliyor.

ITIR HASADI

Özellikle kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan, sağlık sektöründe çeşitli hastalara yönelik tedavilerde kullanılan ıtır bitkisinin hasadı başladı.

aw129174-03.jpg

Bahçede toplanan ıtırlar, Ar-Ge laboratuvarına yönlendiriliyor. Bu aşamada, su buharı distilasyon ünitesinde işleme alınan bitkilerden özleri çıkarılıyor.

Su ile karışmayan uçucu organik sıvılar, su buharı distilasyon ünitesinde saflaştırılarak elde edilen uçucu yağlar, daha sonraki aşamada kullanılmak üzere özel şişelere dolum yapılıyor.

Elde edilen ürünler, bahçe içerisinde bulunan satış mağazasında, vatandaşlarla buluşturularak sunuluyor.

aw129174-04.jpg

ŞİFA DEPOSU

Yıllar süren bir bitki türü olan ıtır, özellikle kozmetik ve sağlık sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tatlımsı, çiçeksi ve ferah bir kokuya sahip olan ıtırın suyu, amber, gül ve limonun karışımını içeriyor.

aw129174-05.jpg

Bu özel karışım, aroma terapi literatüründe kuruluk/yağlılık dengesini sağlayıcı, kızarık ciltleri ve saç derisini serinletici ve yatıştırıcı özelliklere sahip olarak bilinir.

Ayrıca, ıtır yağının içerdiği bileşenler sayesinde kas ağrılarını azaltıcı etkisi olduğu ve depresyonu hafifletmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Bu nedenle, ıtırın kullanımı hem cilt bakımı hem de duygusal sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.