Zivzik narı sadece orada yetişiyor 'Yiyenin tadı damağında kalıyor'

Zivzik narı sadece orada yetişiyor 'Yiyenin tadı damağında kalıyor'
Siirt'in Şirvan ve Pervari ilçelerinin bazı köylerinde yetiştirilen Zivzik narının hasadı yapıldı.

Adını Şirvan'a bağlı Dişlinar (Zivzik) köyünden alan, ince kabuğu, kırmızı iri taneleri ve kendine has aromasıyla rağbet gören narın hasadı tamamlandı.

Hasat yapıldıktan sonra narlar şehirdeki yaş sebze ve meyve haline getirildi.

Siirt'te hasadı yapılan Zivzik narının satışına başlandı

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, kentte son yıllarda çeşitli projelerle sulama imkanlarının arttığını ifade etti.

Üreticilerin fıstık, buğday, arpa ve mısır yetiştirmenin yanı sıra kentin önemli tarımsal ürünü zivzik narını da yetiştirdiğini söyledi.

BOZULMADAN TAZELİĞİNİ AYLARCA KORUYABİLİYOR

Hüseyin Günbat, 2023 yılında yağışın yeterli düzeyde olmaması üzerine rekoltenin 2022'ye göre az da olsa düştüğünü belirtti. İl genelinde 11 bin ton dolayında üretimin olduğunu sözlerine ekleyen Günbat, özellikle İstanbul, Bursa, Van'a sürekli nar satışının yapıldığını da sözlerine ekledi. Ayrıca bozulmadan da tazeliğinin aylarca koruyabildiğini ifade etti.

Zivzik narı bu yıl tezgahları süsleyecek

Hüseyin Günbat, zivzik narının genellikle iç piyasada tüketildiğini söyledi. Ayrıca Siirtlilerin yaşadığı kentlere de satışının yapıldığını belirtti.

ZİVZİK NARI ÜLKEDE SADECE SİİRT'TE YETİŞİYOR

Günbat, hasadı yapılan narın iç piyasanın yanı sıra komşu ülkelere de gönderildiğini ifade etti.

Günbat, zivzik narının ülkede sadece Siirt'te yetişen bir ürün olduğunu söyledi.

Narın Akdeniz, Ege ve İç Anadolu'da yetişen narlardan daha farklı olduğunu belirtirken narı güzel kılan da ince kabuğu ve iri tanesidir diye ekledi. Irak, İran ve Suriye gibi birçok komşu ülkelere de talep üzerine satışının yapıldığını söyledi.

Günbat, tarıma dayalı yatırım yapmak isteyen sanayicilere seslenerek, Siirt'te nara yönelik yatırım düşünülebileceğini vurguladı. Organize Sanayi Bölgesinde buna yönelik altyapının mevcut olduğunu işaret etti.

Siirt'te hasadı yapılan Zivzik narının satışına başlandı

"HALDE KİLOGRAMI ORTALAMA 20-25 LİRA"

Siirt Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Halil Sarcan ise bölgede çiftçiye önemli gelir sağlayan narın üretiminin her geçen yıl arttığına dikkati çekerek, "Siirt nar üretiminde bölgede önemli bir üretici konumunda. Halde narın kilogramı kalitesine göre ortalama 20-25 lira." ifadelerini kullandı.

Komisyoncu Hüseyin Bal da 30 yıldır bölgede Zivzik narı sattığını anlattı.

İRİ TANELİ VE BOL SULU OLMASI SEBEBİYLE TALEP GÖRÜYOR

Hüseyin Bal, Pervari ve Şirvan ilçelerinde bahçelerden alınan meyveyi kasalar halinde satışa sunduklarını söyledi. 200-300 ton nar sattığını ifade eden Bal narın iri taneli ve bol sulu olması sebebiyle de talep gördüğünü sözlerine ekledi.

Üretici ve satıcı Muhammet Ertaş, soğuk hava deposu gerektirmeyen narın 7 ay bozulmadan tazeliğini koruyabildiğini, büyük emeklerle üretilerek sofralara ulaştığını kaydetti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.