Türkiye'de hasat ediliyor tüm dünyaya gönderiliyor 'Japonlar bu lezzetin müdavimi'

Türkiye'de hasat ediliyor tüm dünyaya gönderiliyor 'Japonlar bu lezzetin müdavimi'
17 yıl önce Aydın Nazilli’de üretilmeye başlayan ürün tüm dünyada ilgi görüyor.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde ürettikleri ürünü Japonlara tattıran girişimci aile Japonları bu lezzetin müdavimi yaptı. Aydın kestanesinin ismi yurt dışına kadar taştı. Kestaneler yurt içi ve yurt dışında ilgi görüyor.
Kestane şekeri başta Uzak Doğu Ülkerleri olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

HASADI BİR HAYLİ ZOR

Üreticiler hasat ederken epey bir mesai harcıyor. Dikenli kabuğundan ayrılan kestanelerden daha sonrasında kestane şekeri elde ediliyor.

aw106558-01.jpg

AYDIN KESTA ŞEKERİYLE ADINI DUYURMA İSTİYOR

Türkiye’de kestane üretiminde adını zirvelere taşımış olan Aydın artık adını kestane şekeriyle duyurmak istiyor. Şuan da oldukça iddialı bir şekilde kestane şekeri üretmeye devam eden Nazilliler ürettikleri kestane şekerini tüm Dünyaya dağıtıyor.

400 TON KESTANE İŞLENDİ

Nazilli ilçesinde yıllık ortalama 400 ton kestane işlenerek kestane şekeri elde ediliyor. Bu üretim aynı zamanda da istihdama büyük katkı sağlıyor.

aw106558-03.jpg

JAPONLAR BU LEZZETİN MÜDAVİMİ

Aydın Nazilli’de üretim yapan Mustafa Çetin, Kestaneden elde ettiği doğal kestane şekerini dünya markası haline getirdi. 15 yıl önce Japonlara sevdirmeyi başardığı kestane şekerinin sırrını açıkladı

NAZİLLİ’DE ÜRETİLEN KESTANE ŞEKERİNİN SIRRI

Kestane şekeri üretilirken herhangi bir glikoz şurubu ya da katkı maddesi kullanmadıklarını açıklayan Çetin en kaliteli kestanelerden üretim yaptıklarının altını çizdi.

Her kestaneyi tek tek elden geçiriyoruz. İtalya veya diğer illerde yapılanlar gibi olmadığı için bizim ürettiğimiz doğal kestane şekeri çok seviliyor ifadelerini kullandı.

Ekim ayında başlayan hasat kasım ayında şekere dönüştürülerek birçok bölgeye gönderiliyor.

aw106558-04.jpg

Metin Çetin tek tek hangi bölgelere gönderdiğini sıraladı,

  • İzmir
  • Samsun
  • Antalya
  • Ankara
  • Muğla
  • İstanbul

ÜRETİLME SÜRECİNİ ANLATTI

"Nazilli'nin yüksek rakımlı Aksu ve Işıklar mahallelerinde hasat edilen ‘Şekerci’ adı verilen kestaneler, üzerindeki dikenden daha kolay çıkartılabilmesi için yaklaşık bir ay kuyularda bekletiliyor. Kuyulardan çıkartılan kestaneler kabuklarından ayrıldıktan sonra işletmeye getiriliyor.

aw106558-05.jpg

Sıcak suda 5-10 dakika haşlanan kestaneler dış kabuklarından ayrılması için çalışanlarımız tarafından tek tek elden geçiriliyor. Boyutuna göre ayrılıyor. Kestaneler şuruba batırılmadan önce dağılmaması için tüle sarılıyor. Kıvama ulaştıktan sonra tüller açılıyor.''

aw106558-07.jpg

Haşlanan kestaneler yıkanıyor ve dinlendirildikten sonra ambajlanıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.