'Uykusuzluk ve strese karşı birebir' 'Yılda iki kez hasadı yapılıyor'

'Uykusuzluk ve strese karşı birebir' 'Yılda iki kez hasadı yapılıyor'
Rahatlatıcı etkisi ile bilinen passiflora (çarkıfelek) bitkisi, Mersin'in Anamur ilçesinde hasadı başladı.

Mersin'in Anamur ilçesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesinin yüzde 70 hibe desteği ile passiflora fidesi üreticilere dağıtıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde devam ettirdiği tarımsal projelerle hem üretime değer katmaya hem de üreticiye destek vermeyi sürdürüyor.

aw105112-01.jpg

Büyükşehir Belediyesi kentteki tarımsal ürün yelpazesini genişleterek katma değeri yüksek yeni ürünlere öncelik veriyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde ‘Passiflora fidesi dağıtımı’ projesi kapsamında, yüzde 70 hibe ile üreticilere passiflora fide desteği vermeyi sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi atıl durumdaki arazileri değerlendirerek tarıma kazandırmayı hedefliyor. Belediye, bu sayede üreticilerin alternatif gelir elde edebilmesine de olanak sunuyor.

aw105112-02.jpg

Passiflora bitkisi tıbbi aromatik ürünler arasında yer alıyor. Fidesini eken Anamurlu üreticiler ise hasat yapmanın sevincini yaşadı.

“2 YILDA TOPLAM 166 ÜRETİCİMİZE 14 BİN 331 PASSİFLORA FİDESİ DAĞITTIK”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görev yapan ziraat mühendisi Aysun Seçkin, ‘Passiflora fidesi dağıtımı’ projesinin 2 yıldır sürdürüldüğünü aktardı. Seçkin, passifloranın tropikal bir meyve olduğunu belirtirken, Büyükşehir Belediyesi olarak iklim değişikliği sonucu tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak adına, passiflora dağıtımı gibi projeler ürettiklerini de sözlerine ekledi.

aw105112-03.jpg

"TALEPLER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

Aysun Seçkin tropikal meyvelerin girdi maliyetlerinin az, olduğunu belirtirken, kazançlarının ise daha fazla olduğunu söyledi. Seçkin; “Dolayısıyla çiftçiye kalan para da daha fazla. 2022 yılında projeden faydalanan ve 2. yılı dolan üreticilerimizin meyveleri çok güzel tuttu.

Passifloranın, diğer meyvelerden farklı olarak yılda 2 kez hasat yapılabildiğinin altını çizdi. Bu da yılda 2 kez satış demek. Mersin içerisinde 2 yılda toplam 166 üreticimize 14 bin 331 fide dağıtımı yaptık. Talepler her geçen gün artıyor. Hepsi de çok memnun kaldı” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZİN PROJEYE OLAN TALEBİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Aysun Seçkin üreticilerin küçük bir alanda ekim yaptığı yerden güzel kazançlar elde edebileceğini söyledi. “Tek taşla çok kuş vuruluyor. Bir üreticimiz muz serasının yanında çok küçük bir alanı bu şekilde değerlendirdi. Normal zamanda hiçbir ağacı burada yetiştiremeyiz ama sarıcı ve tırmanıcı bir meyve olan passiflorayı üretebiliyoruz.

Üreticimiz de bunu kazanca dönüştürebiliyor. Bu çok güzel bir olay. Küçük bir alanda üreticilerin passifloradan da kazanç sağladığını ifade etti. Taş sözlerini şöyle sürdürdü; Yaptığımız yerinde tespitlerle üreticilerimize nokta atışı kazançlar sağlatıyoruz. Üreticilerimiz de artan taleplerle bize geliyorlar” ifadelerini kullandı.

aw105112-04.jpg

Üreticiler Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle boş kalan yerleri passiflora bitkisi ile değerlendirdiler.

Anamurlu üretici Nuray Taş, Büyükşehir Belediyesinin tarımsal destekleri ile passiflora bahçesini oluşturduğunu belirtirken serasında da boş kalan yerleri değerlendirdiğini ifade etti.

"ÇOK FAYDALI BİR BİTKİ"

Yaklaşık 2 sene önce bu destekten faydalanmaya başladığını söyleyen Taş, “Passiflora çok faydalı bir bitki diyen Taş, deprem sırasında çok huzursuz ve uykusuz dönemler geçirdik. O dönemde bir öneriyle, passiflora özünden yapılan passiflora şurubunu kullandık ve çok faydasını gördüklerini ifade eden Taş, şifa bulduğumuz bu ürünü üretmek de Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle oldu” diye konuştu.

İKİ FARKLI ŞEKİLDE TÜKETİLİYOR

Passiflora kapsül, sıvı ve ekstre formlarında mevcuttur. Passiflora cinsine göre çay gibi içecek olarak veya yağ yapılarak kullanılmaktadır. Ülkemizde çayı çok tüketilen bitki, kaynar suda bekletilerek içilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.