Çiftçinin yüzünü güldürmedi 'Dalında 1 liradan kabuğu 20 liradan satılıyor'

Çiftçinin yüzünü güldürmedi 'Dalında 1 liradan kabuğu 20 liradan satılıyor'
Adana'nın Kozan ilçesinde bu sezon, dalında kalan ve ekonomik değeri düşük olan narenciyenin kabukları, kurutulduktan sonra kilosu 20 liradan satışa sunuluyor.

Çukurova bölgesinde ise bu yıl narenciye ürünlerinin kilogram fiyatı bahçede 1 lira seviyesine kadar düştü. Limonun kilo fiyatı 1 liranın altına geriledi.

Çiftçiler, meyvenin düşük getirisinden dolayı memnuniyetsizlik yaşarken, vatandaşlar ise narenciyenin kabuklarını kurutup satmaya başladı.

aw133753-01.jpg

Kozan ilçesinde, Turunçlu Mahallesi Konak köyü sakinleri, aileleriyle birlikte limon, portakal ve turunç kabuklarını soymak için seferber oldu.

Narenciye ürünleri, dalında düşük fiyatlarla alıcı bulamayınca köylüler, kabuklarını soyup çamaşır gibi asarak kuruttular ve kilosunu 18-20 TL arasında satmaya başladı.

aw133753-02.jpg

Narenciye kabuklar kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılıyor.

Limon, mandalina ve portakal taşıyan Turunçlu Mahallesi halkı, ev bahçelerine römorklarla getirdikleri narenciyelerin kabuklarını özenle soyarak, günlük yaklaşık 200 kilogramlık ürünlerini evlerinin önünde aileleriyle birlikte işlemeye başlıyor. Ardından, kabukları kurumaya bırakmak için binbir emekle çamaşır ipine diziyorlar.

aw133753-04.jpg

Mahalle sakinlerinden Suzan Yıldırım burada ziyan olmaması için limon kabuklarını soyduklarını kaydederek, “Torunlarım getiriyor biz soyup kurutuyoruz. Meyvenin fiyatı dalında 1-2 TL, kabuğunu 20 TL’ye kadar satıyoruz. Ağaçta kalsa çiçeğine zarar yere dökülse toprağa biz de böyle ekonomiye kazandırıyoruz” dedi.

aw133753-05.jpg

"BİR AY SONRA NARENCİYE ÇİÇEK AÇACAK"

Ahmet Yeğenoğlu ise "Her ev yaklaşık 500 kilogram narenciye kabuğunu soyarak ekonomiye kazandırıyor. Bahçede dalında kalması ağaçlara ve bahçeye büyük zarar. Çukurova’da Şubat ayında kısa kollu ile geziyoruz. Bir ay sonra narenciye çiçek açacak toplanması lazım. Bizde kabuklarını soyarak limon portakal turunçları ekonomiye kazandırıyoruz” diye konuştu.

Okulların tatil olmasını bilen mahallede ki öğrencilerde ailelerine narenciye kabuklarını soymada yardım ederek okul harçlıklarını çıkarıyor.

aw133753-08.jpg

aw133753-07.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.