Adana'da köylüler hasadına başladı Yurt dışından akın akın talep yağıyor

Adana'da köylüler hasadına başladı Yurt dışından akın akın talep yağıyor
Adana, Türkiye'nin önemli bir portakal üretim merkezi olarak dikkat çekiyor. Özellikle "kan portakalı" olarak bilinen 'Smith red blood'ın hasadı, şehirde yoğun bir şekilde devam ediyor.

Türkiye genelinde 580 bin dönüm, Adana'da ise geçen yıla göre yüzde 10 artarak 145 bin dönüm alanda portakal üretimi yapılmaktadır. Bu yıl dönüm başına ortalama 5 ton verim elde ediliyor. Özellikle Yüreğir ilçesinde yetiştirilen portakallar, sadece yurt içinde değil, Rusya'ya, Doğu Avrupa'ya ve Suudi Arabistan'a ihraç ediliyor. Bahçede fiyatlar ise 4 ile 5 lira arasında değişmektedir.

Adana'da halk arasında "kan portakalı" olarak bilinen 'Smith red blood'ın hasadı da devam etmektedir. Kent genelinde bin 500 dönüm alanda ekilen bu özel tür portakal, şu anda bahçede kilogramı 8 ile 12 lira arasında satılmaktadır. Dönüm başına 5 ton verim elde edilen ancak yurt içinde talebin düşük olduğu bu portakal, dünya genelinde birçok bölgeye ihraç edilmektedir.

aw136505-03.jpg

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Bu portakal Adana'da ekilen portakalın yüzde 1 buçuğu kadar ekildi. Bu da ortalama bin 500 dönüm yapıyor. 'Smith red blood'ın yanı sıra 'cara cara' cinsi portakal da bulunmaktadır. Ancak 'Smith red blood', içi ve dışıyla kırmızı renge sahiptir. Bu portakal ocak ayının 20'sinden sonra hasat edilir ve şubatın ortasına kadar devam eder. Kışın sert geçmesi durumunda bu portakalın rengi daha da kızarır. Ancak bu sene hava sert geçmediği için rengi beklenen kadar kırmızı olmadı." şeklinde konuştu.

adans.jpg

Doğan ayrıca geçen sene 'Smith red blood'ın kilogramının 18-20 lira arasında olduğunu belirterek, "Genellikle bu portakal piyasada az bulunur ve talep edilmez. Ancak yurt dışından bu türe olan talep yüksektir. Geçen yıl kilosu 18-20 lira arasında satılan bu portakal, bu yıl narenciye hasat bolluğu nedeniyle tarlada 8-12 TL arasında satılmaktadır. Yurt içinde pek tanınmayan bu portakal, bazı süpermarketlerde bulunmaktadır. Ancak genellikle diğer ürünler gibi yurt dışına ihraç edilmektedir. Fiyatların düşmesi, ürünün bol olmasından kaynaklanmaktadır." ifadelerini kullandı.

aw136505-05-1.jpg

Gelecek yıllarda 'Smith red blood'ın ekim alanının artacağını belirten Doğan, "Artık yüzde 6 eğim olmadan narenciye bahçesi yapılamayacak. Bu da Adana'da portakal ekiminin olmayacağı anlamına gelmektedir. Eğer eski bahçeler sökülüp yerine yeni türler ekilirse, bu portakalın ekimi artacaktır. Ürün kaliteli ve talep edilirse, ekim alanı da artacaktır." dedi.

aw136505-06.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.