Çiftçiler için 81 ilde harekete geçildi 'Tarım arazileri için flaş karar'

Çiftçiler için 81 ilde harekete geçildi 'Tarım arazileri için flaş karar'
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım politikalarının belirlenmesinde etkili rol oynayacak ‘genel tarım sayımı’ için düğmeye bastı.

Sayımın ilk evresinde bulunan mevcut idari kayıtları bulunmayan tarım arazileri belirlenerek bu tarım arazilerinde faaliyette bulunan işletmelere ilişkin bilgiler elde edilecek.

İkinci aşamada ise, birinci aşamada toplanan bilgiler ele alınarak, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar ışığında belirlenen değişkenler doğrultusunda tam sayım ve örnekleme işlemleri yapılacak.

d60f609a92f152b4b83cd99d1eff20fd.jpg

Mynet'in Haberine Göre;

TÜİK GENEL TARIMI SAYIM ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanmış olan protokol doğrultusunda genel tarım sayımı çalışmaları da başladı.

SAYIM İKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK

İki aşamada gerçekleştirilecek olan tarım sayımı çalışmalarının ilk aşamasında, mevcut olan idari kayırlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve belirlenen tarım arazileri doğrultusunda tarımsal faaliyette bulunan işletmelerin tespiti ve uygulanacak olan soru formları veri giriş programlarının hazırlanması ve bilgilendirme aynı zamanda eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için çalışılacak ve bunların hayata geçmesi sağlanacak.

screen-1.jpg

İKİNCİ AŞAMA

İlk aşamada elde edilen bilgiler esas alınarak, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda, belirlenen değişkenlere ilişkin veriler tam sayım ve örnekleme yoluyla derlenecek.

ÇKS'DE YER ALMAYAN VERİLER TESPİT EDİLECEK

Mevcut mekansal veriler kullanılarak Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) kayıtlı olmayan potansiyel tarım arazilerinin tespitine yönelik çalışmalar devam ederken, derlenecek veriler arasında arazi ve hayvan varlığı, iş gücü, tarımsal sulama, mekanizasyon gibi bilgiler bulunmaktadır.

Genel tarım sayımı aracılığıyla tarımsal yapıyla ilgili ayrıntılı bilgiler elde edilerek, tarım istatistiklerinin kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Bu sayede, tarım sektöründe karar alıcıların faydalanabileceği güçlü bir veri ekosistemi oluşturulacaktır.

tarim-arazisi.jpg

ÇOCUKLARIN İSTATİSTİK OKURYAZARLIĞI ARTACAK

İstatistiklerin daha kolay ve anlaşılır olması için, grafik, tablo, harita ve görsellerle desteklendiği portallara ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar doğrultusunda çocukların istatistik okuryazarlığını artırmak için ‘çocuk portakalı’ projesi üzerinde çalışmalar sürüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.