Doğal gaz sayaçlarının tek tek sökülmesine başlandı Herkes için zorunlu tutuldu

Doğal gaz sayaçlarının tek tek sökülmesine başlandı Herkes için zorunlu tutuldu
Doğal gaz, elektrik, su sayaçları muayene yönetmeliğinin 1 Ocak 2024 tarihi ile birlikte yürürlüğü girmesiyle sayaç saç kullanıcılarına da yeni yükümlülükler getirildi. Sayaç yönetmeliğine uymayanları ise ceza bekliyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği 1 Ocak'la birlikte yürürlüğe girdi. Hazırlığını yapmayan vatandaşlar ise ceza ödemek zorunda kalacak.

Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği'nde elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleri ile ilgili bilgiler sıralanmış, muayenelerin kimler tarafından, nerelerde ve nasıl yapılacağı açıklanmıştı. Yönetmelik ayrıca aykırı durumlarda hangi idari cezaların uygulanacağına ilişkin usul ve esaslar belirlemişti.

Yeni yönetmeliğe göre bundan sonra elektrik, su ve gaz sayaçları, ilk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi gibi farklı kontrol türlerine tabi tutularak kullanılabilecek.

HERKESİN SAYACINI MUAYENE ETTTİRMESİ GEREKİYOR

Sayaç muayeneleri Bakanlığın il müdürlükleri tarafından ya da sayaç sahibinin anlaştığı servislerde yapılabilecek. Bakanlığın belirlediği noktalarda yapılan muayene ve servislerden Bakanlıktan ücret talep edilmeyecek.

Eğer muayene sırasında sayacın tip onayının olmadığı belirlenirse veya tip onayını etkileyecek değişiklik yapıldığı belirlenirse sayacın muayenesine devam edilmeyecek. Bu durumların söz konusu olan sayac hakkında rapor düzenlenerek işlem başlatılacak.

Muayenesi yapılacak sayacın takılı bulunduğu yerden sökülmesi gerekecek ve sayacın servise getirilmesinden kullanıcı sorumlu tutulacak.

Sayaçların muayene müracaatını kullanıcısı veya kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis il müdürlüğüne başvurarak yapacak.

İlk, periyodik veya stok muayeneleri sonucu uygunluğu belirlenen sayaçlar ise damgalanarak işaretlenecek.

dogalgazsayaci.jpg

BELİRLENEN TARİH ARALIĞINDA YAPMAYANA PARA CEZASI VAR

1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya sunulmuş ya da son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış sayaçların listesinin kullanıcı tarafından ilgili il müdürlüğüne gelecek yılın şubat ayı sonuna kadar bildirmesi gerekiyor. Listeler halinde belirlenen sayaçların ise 2025 sonuna kadar sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılması gerekecek.

Süreyi geçirerek sayacına onay almayanlar hakkında damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı idari işlemler uygulanacak.

Diğer yandan listeye belirlenen sürede eklenmeyen eksik veya hatalı bildiren kullanıcılar hakkında da idari yaptırım uygulanabilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum