Elektrik sayaçları sökülecek '81 ilde tüm aboneleri kapsıyor

Elektrik sayaçları sökülecek '81 ilde tüm aboneleri kapsıyor
Elektrik faturalarının ölçümleriyle ilgili yeni bir gelişme gündemde yer alıyor. Tüm aboneler için özel bir sistem getiriliyor.

Fatura ölçümünde yeni sistem, aboneler için farklı bir gelişme olarak ortaya çıkıyor. Gelecek olan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) sayesinde elektrik tüketimi, kesinti, aşırı kullanım uyarısı gibi detaylar tüm abonelerin cep telefonlarına geliyor. Ayrıca aboneler, komşularının ne kadar elektrik tükettiğini de kontrol edebilecekler.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, elektrik aboneleri için yeni bir sistem devreye sokulacak. Artık aboneler pek çok detaya ve işleme cep telefonlarından ulaşabilecekler.

oooiksiz-1.jpg

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) taslağı kapsamında, teknoloji çağında hayata geçirilmesi planlanan bu yeni gelişmelerle birlikte birçok düzenleme gelecek. Abonelere kolaylık sağlayacak bu uygulamalar Milli Akıllı Sayaç Sistemi sayesinde hayata geçecek.

VERİLER DOĞRULANIP SAKLANACAK

EPDK tarafından planlanan yeni uygulamaya göre elektrik sayacıyla merkezi yazılım sistemi arasında iki yönlü bir haberleşme ağı kurulacak ve abonelerin elektrik tüketim verileri doğrulanarak depolanabilecek.

Milli Akıllı Sayaç Sistemi, modem, haberleşme protokolü, merkezi yazılım, veri yoğunlaştırıcı ve aboneler için sunulan mobil uygulamadan oluşacak.

MASS’a geçilmesi için gerekli altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı için dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilere sorumluluk verilecek.

FATURALAR ARASINDA KIYAS YAPILABİLECEK

Aboneler, elektrik kullanımlarıyla ilgili detayları mobil sistem üzerinden cep telefonlarıyla takip edebilecekler. Aynı zamanda önceki dönem faturalarıyla kıyaslama yapabilecek, günlük ve aylık ortalama elektrik tüketimi takibi yapabilecekler.

Tüm bunlarla da sınırlı kalmayan MASS kapsamında kullanıcılar, kendi elektrik kullanımlarını komşularıyla kıyaslayabilecek. Yani bölgedeki benzer kullanıcıların ortalama elektrik tüketimleriyle kendi faturalarını kıyaslayabilecek.

i.webp

AŞIRI TÜKETİM UYARISI GELECEK

Milli Akıllı Sayaç Sistemi sayesinde elektrik aboneleri beklenmedik şekilde aşırı tüketim yaptıklarında uyarı alacaklar. Kaçak olma ihtimaline karşı gönderilecek bu uyarıyla ilgili detaylar da belli oldu. Kullanıcılar sistem üzerinden dilerlerse tüketim sınırlaması tanımlayarak sınır aşımında uyarı alacak.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ MOBİLDEN BİLDİRİLECEK

Milli Akıllı Sayaç Sistemi ile aboneler, elektrik kesintileriyle ilgili detaylara erişebilecek. Bir önceki yılla içinde bulunulan yılın kesinti verilerini görebilecek olan kullanıcılar, kesintilerin sürelerini karşılaştırabiliyorlar.

Ayrıca elektrik kesintilerinin bilgisi mobil uygulama kullanıcılarına verilecek. Planlı ve plansız elektrik kesintileriyle ilgili anlık bilgi cep telefonlarına gidecek. Aynı zamanda şikayetler ve talepler uygulama üzerinden iletilebilecek.

YENİ SAYAÇLARA ÖNCELİK TANINACAK

MASS için öncelik yeni sayaçlara verilerek sisteme geçiş sağlanacak. Arızadan dolayı değiştirilmesi gereken, kaçak elektrik şüphesi bulunan sayaçlar ile sanayi ve tarımsal abonelerin sayaçları öncelik kapsamında bulunacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.