Bu kişilere zamlı bayram ikramiyesi yatırılacak Mart ayı detayı verildi

Bu kişilere zamlı bayram ikramiyesi yatırılacak Mart ayı detayı verildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldığını açıkladı. Peki, zamlı bayram ikramiyesinden yararlanacak olan emekliler, hangi şartları taşımalı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyesinin artırılacağını duyurdu. Buna göre, 5 bin lira seviyesine çıkması beklenen ikramiye 3 bin liraya yükseltildi. Emekliler, zamlı ikramiyelerini Ramazan Bayramı’nda alabilecek.

Bu değişiklik için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu nedenle, yargı paketine ilgili bir madde eklendi. Bu madde, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.

MART AYI DİLEKÇE DETAYI

EYT’liler ve diğer emekli adayları, 31 Mart 2024’e kadar emeklilik başvurusu yaparlarsa, Ramazan Bayramı’nda zamlı ikramiye alabilecekler. Ancak 1 Nisan’dan sonra başvuranlar, bu yılın Ramazan Bayramı’nda ikramiye alamayacaklar.

hnjrthth.jpg

Kurban Bayramı ise 2024’te haziran ayına geliyor. Bu nedenle 1 Nisan – 31 Mayıs arasında başvuranlar, Kurban Bayramı’nda zamlı ikramiye alabilecekler. SGK’dan emekli maaşı alanların sayısı 15,1 milyon kişi. Bu yıl iki bayramda toplam 90 milyar liralık ikramiye ödenecek.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARA İKRAMİYE ÖDEMESİ NASIL OLACAK?

Emekli vatandaşlar bayram sevincini ikramiye ile taçlandıracak. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'dan emekli olanlara 3 bin lira bayram ikramiyesi verilecek. Dul ve yetim aylığı alanlar da bu ikramiyeden pay alacak. Dul aylığı alan eş, ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50'sine göre 1500 lira; yetim aylığı alan kız ise yüzde 25'ine göre 750 lira ikramiye alacak.

Eşinin aylığının yüzde 75'ini alan dul veya yetim ise 2000 lira ikramiye alacak. İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle gelir bağlananlar da sürekli iş göremezlik derecelerine göre ikramiye alacak. Meslekte kazanma gücü kaybı yüzde 25 olanlara 750 lira, yüzde 45 olanlara 1350 lira ikramiye verilecek.

BİRDEN FAZLA AYLIK ALANLARIN İKRAMİYE ÖDEMESİ

SGK tarafından birden fazla dosyadan aylık geliri olan emekliler ve hak sahipleri için yeni bir düzenleme getirildi. Buna göre, bu kişilerin ikramiye ödemeleri en yüksek aylığı aldıkları dosyaya göre hesaplanacak.

Örneğin, hem kendi emekliliği hem de eşinin vefatı nedeniyle dul aylığı alan bir kişi, sadece kendi emekliliğine bağlı olarak 3000 lira ikramiye alabilecek. Aynı şekilde, hem dul hem de yetim aylığı alan bir kadın, en yüksek aylığı aldığı dosyadaki orana göre ikramiye alabilecek. Emekli aylığına ek olarak sürekli iş göremezlik maaşı alanlar ise, sadece emekli aylıklarına bağlı olarak 3000 lira ikramiye alabilecekler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.