MEB'ten yeni karar Bazı kutlamalar yasaklandı

MEB'ten yeni karar Bazı kutlamalar yasaklandı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde dair değişikliği açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okulların düzenleyebileceği etkinliklere sınırlama getirdi. Yeni yönetmeliğe göre, 'milli ve kültürel değerlere uygun olmayan, öğrencilerin psikososyal gelişimine katkıda bulunmayan etkinlikler' yasaklanacak. Bakanlık, daha önce Aralık 2023'te Noel, Cadılar Bayramı ve Paskalya gibi kutlamaların yapılmasını engellemek için okullara yazı göndermişti.

Özel öğretim kurumlarına ilişkin yeni yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu değişiklikle, ortaokul öğrencileri için 'sosyal etkinlik ve gelişim merkezi' adında yeni bir kurum türü oluşturuldu. Bu merkezlerde, öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılarak akademik gelişimlerini destekleyecek çalışmalar yapılacak.

Ayrıca, özel öğretim kurumlarının açılış, devir ve nakil işlemlerinde istenen belgelerde de kolaylık sağlandı. Bina tapu senedi yerine tapu senedi yeterli olacak ve yapı kullanım izni aranmayacak. Hazine, özel bütçeli idareler, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazlar üzerinde de özel öğretim kurumu açılabilmesine olanak verildi.

de.jpg

TALİM VE TERBİYE KURULU ONAYI

Yönetmelikte yapılan değişikliklere göre, uluslararası özel öğretim kurumları, Türk programı uygulamayanlar da dahil olmak üzere, öğretim programlarını ve öğretim materyallerini Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın onayına sunmak zorunda olacak. Ayrıca, bu kurumların çalışma takvimi ve saatleri, merkezi sınavlar gibi eğitim ve öğretimin genel işleyişini etkileyen hususlar göz önünde bulundurularak belirlenecek.

Kurumların milli ve kültürel değerlere aykırı veya öğrencilerin psikososyal gelişimine katkı sağlamayan etkinlikler düzenlemeleri yasaklanacak. Kurum dönüşüm işlemleri sırasında idari soruşturma geçiren ancak kapatılmasını gerektirmeyen kurumlar, dönüşüm işlemlerini tamamlama hakkına sahip olacak. Yabancı uyruklu eğitim personeli için denklik belgesi şartı aranırken, bu belgeyi temin etmekte zorlananlar için iki yıllık bir geçiş süresi tanınacak. Resmi okullardan farklı yönetmelik hazırlayan okullar ise, başarı notu gibi konularda farklı uygulama getirildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.