Sağlığa faydaları saymakla bitmiyor 'Geleneksel lezzet doğal antibiyotik kabul ediliyor

Sağlığa faydaları saymakla bitmiyor 'Geleneksel lezzet doğal antibiyotik kabul ediliyor
Geleneksel bir lezzet olarak kabul edilen doğal antibiyotik etkili ‘kurut’ kış mevsiminde adeta bir şifa deposu. Korona döneminde sofraların vazgeçilmezi haline geldiği söyleniyor.

Uzun zaman boyunca yoğurdu korumak için kullanılan kurutma yöntemiyle elde edilen kurut adlı geleneksel bir yiyecek, hastalıklardan koruyan antibiyotik etkilere sahip olarak biliniyor. Bu yiyecek, geleneksel bir ürün olması sebebiyle son dönemde popülerliğini yitirse de sağlık açısından önemli bir gıda kabul ediliyor.

Kış aylarında bazı bölgelerin sofralarının vazgeçilmezi olan kurut, faydalarını bilmeyenlerin dikkatini çekmeye başladı. Kilosu Siirt’te 150 TL’den satılan bu besinin faydaları say say bitmiyor.

aw137669-02.jpg

BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Kurut adlı yiyecek diyabet, tansiyon bırakmıyor, kalp hastalıklardan koruyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Kendine has bir tadı olan kurut, son günlerde popülerliği yitirilmiş bir geleneksel lezzet olmasına rağmen eskiden oldukça rağbet gören yiyeceklerden sayılıyor.

Anne sütünü çoğaltıcı etkileriyle kurut, adeta bağışıklık dostu olarak kabul ediliyor. Hatta Siirt esnafı, bu yiyeceği korona döneminde birçok kişinin sofralarından ayırmadığını söylüyorlar.

aw137669-03.jpg

KURUT NASIL ELDE EDİLİYOR?

Sağlıklı ve doğal bir lezzet olan kurutla ilgili bilgiler veren Siirt esnafı Hasan Akgül, bu yiyeceğin yayık altında kalan ayranın süzülerek odun ateşinde kaynatıldığını, kaynatıldıktan sonra kıvam aldığını anlatıyor. Bu yöntemle bir çeşit kurut elde edildiğini söyleyen Akgül, içerisinde katkı olarak sadece kaya tuzu bulunduğunu söylüyor. Şeklini kaya tuzuyla alan kurut, daha sonrasında güneşte kurutuluyor. Adını da buradan alan yiyecek, laktik bakteri denilen bir yararlı bakteriyle birlikte zengin şekilde alıcısına sunuluyor.

aw137669-01.jpg

DOĞAL ANTİBİYOTİK

Kurutun doğal antibiyotik etkileri bulunduğunu söyleyen Akgül, bu faydaların tıbben açıklandığını vurguladı. Özellikle anne sütüne iyi geldiğini söyleyen Akgül, “Korona döneminde biz çok tükettik. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, hastalıklarla savaşıyor. Bir nevi ilaçtır, yani doğal ilaçtır” dedi.

aw137669-05.jpg

KURUT KAÇA SATILIYOR? FİYATI NE KADAR?

Akgül’ün verdiği bilgilere göre kurut, kilosu 150 TL ile 200 TL arasında değişen bir fiyatla satılıyor. Toptan alımlarda 150 TL’ye satıldığını söyleyen Akgül, perakende olarak kilosunu 200 TL’den sattıklarını ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.