Bir tek ölüme çare değil Bir deneyen bir daha bırakmıyor

Bir tek ölüme çare değil Bir deneyen bir daha bırakmıyor
Yüzyıllardır Anadolu insanı tarafından şifa için kullanılan arı sütü ve propolis pandemi ile birlikte günlük yaşantımıza girdi. Ancak çok karıştırılan propolis ve arı sütü birbirinden çok farklı...

Her ne kadar her ikisi de genç arılar tarafından üretilse de arı sütü ve propolis aynı şey değil. Çok karıştırılan arı sütü ve propolisin görünümleri de aynı değil. Ancak baştan belirtelim hem arı sütü hem propolis eşsiz içerikleri ile mucize besinler arasında birbirleri ile yarışıyor. Peki arı sütü ile propolisi nasıl ayırt edebilirsiniz? Detaylar haberimizde...

ARILAR NEDEN BAL DIŞINDA ARI SÜTÜ ÜRETİYOR

Arı sütü, kovanda genç arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladığı beyaz kıvamlı bir sıvı. Ana maddesi ise bal, polen ve su. Ancak bu üç madde arının salgı bezinde altın oranlarda birleşerek oluşabiliyor. Oldukça kuvvetli bir besin olan arı sütü kovan içinde yumurtadan yeni çıkan yavru arılara kısa bir süreliğine veriliyor. Ancak arı sütü kraliçe arının ana ve tek besin kaynağı. Bu nedenle kraliçe arı diğer arıların iki katı büyüklüğüne erişiyor ve normal arılar 40-45 gün yaşarken bir kraliçe arı yıllarca yaşayarak sürekli yumurtlayabiliyor. Arı sütünün tadı sanıldığı gibi tatlı değil, buruk acımsı bir tadı var.

arisutu.png

PEKİ ARI SÜTÜ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR

Arı sütünün dörtte biri kaliteli proteinlerden oluşuyor. İçinde ayrıca A, D, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve çinko mineralleri ile bir miktar karbonhidrat bulunuyor. Ancak arı sütünü asıl özel kılan hiçbir gıdada bulunmayan 10-HDA ve Royalaktin bileşenleri içinde barındırmasında...

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR- Arı sütünü pandemi dönemi boyunca bu kadar değerli kılan özelliği ise bağışıklık sitemini güçlendirmesi... Arı sütü aynı zamanda hücre yenilenmesine de yardımcı oluyor, dokuları onarıyor. İçindeki amino asitler, protein hücrelerin sağlıklı büyümesinde büyük fayda sağlıyor.

CİLDİ YENİLER- Güzelliğine düşkün kadınların elinden düşürmediği arı sütü cildin yaşlanma sürecini ciddi şekilde geciktiriyor. Eşsiz bir antioksidandır

YOĞUN ENERJİ- Arı sütü gün içinde aktiviteleri yüksek kişilerin de destek aldığı yegane besin. İçindeki B vitamini ile kişilerin zinde ve enerjik olmasını sağlıyor.

HORMON DENGESİNİ KURAR- Arı sütünün pek de bilinmeyen ancak hayati öneme sahip bir faydası daha var. Arı sütü her biri değişik zaman dilimlerinde salgılandığı vücut hormonlarının birlikte uyum içinde olmasını sağlıyor.

PROPOLİSİN İÇİNDE NE VAR?

Propolis, arıların iğne yapraklı ağaçların yapraklarından ve tomurcuklarından aldığı özü salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle birleştirmesi ile oluşuyor. Koyu renkli bir karışımdır. İğne yapraklı bitkilerden üretildiği için yapısı reçineye benzer.

propolis.jpg

Arıların dezenfektan niyetine kullandıkları propolisin antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bulunur. Üretilen propolisler kovanda mantar oluşumunu engeller. Petekleri hijyenik tutmaya yarar. Aynı zamanda balın çektiği diğer böceklerin kovana girmesini engeller. Tam bir koruyucudur. Arılar propolisi balmumu kıvamına getirerek kovanlarını tamir etmede de kullanır.

Propolis özelikler cilt yaralanmaları, güneş yanıkları, egzama ve deri döküntülerinde kullanılır. Virüs ve bakterileri öldürür, mantar oluşumunu engeller. Soğuk algınlığında, bademcik iltihabı, larenjit ve farenjit gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları için bire bir faydalıdır. Aynı zamanda iltihap kurutucudur. Ancak doğal propolisin kullanımı zararlı olabilir. İşlenmiş formları önerilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.