Hem tatlı hem tuzlu hem ekşi Zararlı olduğunu bilen de yiyor bilmeyen de

Hem tatlı hem tuzlu hem ekşi Zararlı olduğunu bilen de yiyor bilmeyen de
Yiyeceklerin lezzetine lezzet katan Çin tozu... Hem ekşi hem acı hem tatlı tatların arasında bir tat olarak tabir edilen Çin tozu, katıldığı ürünün tadını olduğundan daha yüksek almamızı sağlıyor. Bir nevi dildeki duyarlılığı artırıyor. Peki sağlığınızdan neler götürdüğünü biliyor musunuz?

Eğer paketli gıda almak zorundaysanız içinde Çin tozu olup olmadığına mutlaka bakın. Çin tozu dediğimiz MSG'nin kodu ise E 621. Gıda ürünleriniz paketin içindekiler bölümünde bu ibarenin olmadığından emin olarak alın. Çünkü Çin tozu paketli ürünlerinin tamamında bulunuyor ve Türkiye henüz bu maddenin yasaklandığı ülkelerden değil...

market1.jpg

Çin tozu, Çinlilerin ürettiği bir toz değil. Ancak Çin mutfağında sık kullanılması nedeni ile bu isimle anılıyor. Türk halkı tanışalı çok olmasa da 100 yılı aşkın da bir geçmişi var. Bir Japon profesör hem tatlı, hem ekşi hem tuzlu olarak nitelendirilebilecek bu tadı Japon mutfağının vazgeçilmezi deniz yosunun ayrıştırarak bulmuş.

Tabi günümüzde deniz yosunu kullanılarak ayrıştırılmıyor Çin tuzu. Çin tozu dediğimiz glutamat tüm dünyada şeker pancarı ya da şeker kamışı gibi doğal besin maddelerinin fermantasyonu ile elde ediliyor. Ürününü satmak isteyen tüm gıda şirketleri tarafından da kullanılıyor.

cintozu.jpg

ZARARLI OLDUĞUNU BİLEN DE YİYOR BİLMEYEN DE

Kulaktan kulağa dolaşan bağımlılık yaptığı söylentileri ise pek de gerçek dışı değil. Gıda mühendislerinin ve diyetisyenlerin pek haz etmediği bu madde bir çoğu kanıtlanmamış olsa da zararları nedeni ile yasaklanıyor.

Örneğin Avrupa Birliği ülkelerinde bebek gıdalarında bu maddenin kullanılması yasak. 50 ülkede de ciddi anlamda kullanımına sınırlandırma getirilmiş durumda. Ülkemizde ise yasak değil.

Her şeyden önce katılan yiyeceğin lezzetini artırdığı için yedikçe yediriyor ve obeziteye davet çıkarıyor. Çin tozu dil üzerindeki tat alan dokuları hassaslaştırdığı için kişi o lezzetin devamını aramaya başlıyor. Bağımlılık yaptığının söylenmesi bu yüzden.

cintocu.jpg

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler Çin tozunun görme kaybına yol açtığını belirlemiş. Çin tozunun gelişmekte olan çocukların hormonlarını baskılayarak büyümelerini engellediği belirtiliyor. Epilepsi Parkinson Alzheimer gibi sinir sistemi rahatsızlıkları bulunan kişilerin ise özellikle Çin tuzundan uzak durması öneriliyor. Diğer yandan karaciğer rahatsızlığı bulunanlar ve diyabet hastalarının da bu tozu tüketmemesi gerekiyor.

Aslında Çin tozu dediğimiz glutamat, balık, et, yumurta, domates, mısır, tavuk, peynir, mantar, bezelye, havuç, ıspanak gibi bir çok gıda maddesinde doğal olarak bulunuyor. Ama insanlar için zararlı olacak boyutta değil.

NELERİN İÇİNDE ÇİN TOZU VAR?

Fatura daha çok Nudell paketlerindeki karışımlara kesilse de Çin tozu paketli yiyeceklerin neredeyse tamamında bulunuyor. Özellikle Hazır çorba, köfte harçları, et tavuk bulyonları, dondurmalar, cipsler, köfteler ve tüm faast food ürünleri Çin tozu içeriyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.