Sakın böyle müzik dinlemeyin ‘Kulakların pası silinsin’ derken ters tepmesin

Sakın böyle müzik dinlemeyin  ‘Kulakların pası silinsin’ derken ters tepmesin
Gelişen teknoloji beraberinde hastalıkları da getiriyor, uzmanlar uzun süreli ve yüksek sesli müziği kulaklıkla dinlemeye karşı uyarıyor.

Kontrolsüz kulaklık kullanımı, ciddi derecede işitme kaybına neden oluyor. Uzmanlar da konuyla ilgili özellikle ebeveynleri uyarıyor. Çünkü gelişen teknolojiyle birlikte, özellikle ergenlik çağındaki çocukların uzun süreler boyunca kulaklık kullanmaları ve yüksek sesle müzik dinlemeleri işitme kaybı boyutlarını yüzde 22,3’lere taşıyor. Eskiden yaşlılık hastalığı olarak kabul edilen iç kulak tipi işitme kaybının yaş oranları çocuk ve ergenlere kadar düşüyor.

UZUN SÜRELİ KULLANANLAR RİSKTE

Akıllı telefonların herkesin elinde olması, teknolojinin günden güne gelişmesi, uzun süreli kulaklık kullanımını da gündeme getirdi. Dünya genelinde yaklaşık 1.5 milyar çocuğun işitme kaybı riski taşıdığı biliniyor.

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Remzi Tınazlı’ya göre günde ortalama 80 dakika ve üzeri kulaklık kullanan ergenlik çağındaki çocukların işitme kaybı problemi yaşamasının oranı yüzde 22,3 seviyelerine yükseldi. Ayrıca bu kişilerin, günde 80 dakikadan daha az kulaklık kullananlara oranla işitme kaybı yaşamalarının 4,7 kat daha fazla olduğunu vurgulayan Tınazlı, konuyla ilgili aileleri uyardı.

maxresdefault.jpg

EĞLENCEYİ DOZUNDA BIRAKMAK ÖNEMLİ

Çocuklarda ve ergenlerde, eskiden yaşlılarda görülen iç kulak işitme kaybının görülme oranlarının arttığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, bu durumun kulaklık kullanımında yüksek ses tercih edilmesinin en önemli faktör olduğunu söyledi. İşitme kayıplarının geri dönüşü olmadığını belirten Tınazlı, kulaklıkların kontrollü kullanımının, çok uzun süreler boyunca kullanılmaması gerektiğinin ve ses seviyelerini kontrol etmenin şart olduğunu vurguladı.

İnsan kulağının 85 desibel ses seviyelerine 8 saat kadar dayanabildiğini söyleyen Tınazlı, bu düzeylerden sonra işitme kaybının baş gösterdiğini söyledi. Müzik dinlemek, oyun oynamak gibi aktiviteler için kullanılan kulaklıklarda eğlencenin dozunun bu şekilde ayarlanması, kulak sağlığını korumak adına önemli.

i.webp

KULAK ÇINLAMASINI HAFİFE ALMAMAK GEREKİYOR

Erken işitme kaybı tanısı için kulak çınlamasının bir haberci olabileceğini söyleyen Doktor Tınazlı, geçici çınlama bir süre sonra kaybolduğu için kişilerin bu durumu ciddiye almadıklarını ve ihmal ettiklerini, ancak ilerleyen dönemlerde4 işitme kaybı gelişebileceğini ifade etti. Kulağın bir süre sonra kendini tamir edememesi üzerine gelişen işitme kaybından korunmak için çınlamaların dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

KULAKLARDA MANTAR OLUŞUMU GÖRÜLEBİLİR

Tınazlı’ya göre uzun süreli kulaklık kullanımı sadece işitme kaybına yol açmakla kalmıyor, dış kulak yolunda mantar oluşumuna da davetiye çıkarıyor. Bakteriyel enfeksiyona yakalanma riskine karşı uyaran Tınazlı, uzun süreli kulaklık kullanımından doğan hijyen eksikliklerin kulakları tahriş edeceğini söylüyor.

f7662d3e2205bed6eecd0fd95055d783.jpg

KULAK SAĞLIĞI İÇİN YÜZDE 60 SES SEVİYESİ

Tınazlı, özellikle gençlerin kulaklık kullanımına dikkat etmesi gerektiğine yönelik uyarılarını yaparak, kulaklık sesinin yüzde 60’tan fazla açılmaması gerektiğini söyledi. Kulakların da dinlendirilmesi gerektiğini söyleyen Tınazlı, müzik dinleyerek uyunmaması gerektiği konusunda da uyardı. Ayrıca Tınazlı, müzik dinlemek için kulaklıkların ses seviyesini yüzde 60’tan fazla yükseltilmemesi gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.