Yeni pandemi ortaya çıktı 'Beyin şişmesine sebep oluyor

Yeni pandemi ortaya çıktı 'Beyin şişmesine sebep oluyor
Covid-19'un ardından yeni bir pandemi tehdidi ortaya çıktı.

Covid'in ardından dünya genelinde yeni bir tür pandemi oraya çıkmış durumda. Bu kez gündem de olan virüs Nipah olarak adlandırıyor.

Bangladeş'te yaşanan trajik bir olayda, bir adam çiğ meyve suyu içtikten sonra Nipah virüsünden hayatını kaybetti. Bu virüs, bulaştığı kişilerin yüzde 75'ine kadar ölümcül olabiliyor ve son derece ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Bangladeşli adamın enfekte meyve yarasalarının idrarı veya tükürüğüyle kirlenmiş çiğ hurma suyu içtiği belirlendi. Sağlık yetkilileri, bu içecek nedeniyle en az 139 kişinin virüse yakalandığını ve özellikle çiğ hurma suyu içmemeleri konusunda halkı uyardı. Nipah virüsü, hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonotik bir virüs olarak biliniyor ve özellikle Bangladeş ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde yaygın olarak görülüyor.

thumbs-b-c-19dcb0fa6384310ee421d74d90e371f0.jpgNipah virüsüne maruz kalan 14 kişiden 10'u 2023 yılında Bangladeş'te hayatını kaybetti, bu da son yedi yılın en yüksek ölüm sayısı olarak kaydedildi. Hayatta kalanların yaklaşık yüzde 20'sinde uzun vadeli nörolojik sorunlar ortaya çıkıyor, ki bu da virüsün ciddiyetini gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Nipah virüsünü pandemi potansiyeline sahip "öncelikli patojenler" listesine almış durumda. Bu virüs, solunum ve merkezi sinir sistemlerine hızla zarar verebilir ve Covid-19'dan biraz daha yüksek bir ölüm oranına sahiptir. Şu ana kadar Nipah virüsüne karşı etkili bir tedavi veya aşı bulunmamakla birlikte, birkaç uzman grubu bu yönde çalışmalar yürütülüyor.

kapak-115315.jpgBilim insanları, Nipah virüsünün kesinlikle yeni bir pandemiye neden olabileceğini belirtiyorlar. Özellikle gıda yoluyla bulaşma endişe verici bir durum olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, virüsün şu an için insanlar arasında bulaşmasının zor olduğunu ancak gıda yoluyla bulaşmanın daha büyük bir pandemiye yol açabileceğini ifade ediyorlar.

Bu nedenle, uluslararası ticarette enfekte karkasların dikkatlice yönetilmesi ve yayılmasının önlenmesi son derece önemli olduğu belirtildi.

747751-1639067519.jpgUzmanlar, bu virüsün gelecekteki kitlesel yayılma potansiyeline karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.