O kıyafetler yasaklanacak 'Cildi zehirliyor' tüm vücuda yayılıyor

O kıyafetler yasaklanacak  'Cildi zehirliyor' tüm vücuda yayılıyor
Giysi seçerken farklı kriterleri bir kenara bırakıp sağlığa odaklanmak önemli. Uzmanlar o kıyafetlerin ciltten emilerek sağlığı bozduğu konusunda uyarıyor.

Tercih ettiğiniz kıyafetler ne kadar sağlıklı? Birçok ülke tarafından yasaklanması gündeme gelen o kıyafetler vücut sağlığını tehdit ediyor. Dr. Buğra Buyrukçu tarafından verilen bilgiler tüyler ürpertse de mutlaka herkesin bilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.

İç göstermiyor, ütü gerektirmiyor, leke tutmuyor diye tercih edilen kıyafetlerin sağlığınızı bozabileceğini muhtemelen bilmiyor olabilirsiniz. Ancak bazı tür kumaşların deriden emilen bir kimyasal içerdiğini söyleyen uzmanlar, kıyafet seçimi konusunda uyarılarını dile getiriyor.

giysi1.jpg

Bazı kumaşların kimyasallar kullanılarak üretiliyor olması sağlık konusunda olumsuz etkileri de beraberinde getiriyor. Show Ana Haber'de işlenen habere göre içeriğinde PFAS bulunduğu öne sürülen bu giysileri kullanmak zararlı etkiler gösteriyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, bu tür ürünlerin tuhaf bir dokusu olduğunu söyledi. Alınan giysinin paketi açılır açılmaz üründen bir koku yayılıyorsa, o ürünün fazla PFAS içerdiğini söyleyen Buyrukçu, bu durumun alerjileri artıran en önemli faktör olduğunun altını çizdi.

scale-1200-2.png

Buyrukçu, kırışmaması istenen gömlekleri tercih edenleri de uyardı. Bu gömleklerin kırışmaması için kullanılan maddelerin kimyasal olduğunu vurgulayan Buyrukçu, “Sadece kuru temizleme yapılabilir olan giysileri asla almamak lazım. Hiçbir şekilde çamaşır makinesinde yıkanmaz denilen ürünleri asla tercih etmeyin" dedi.

GİYSİLERDE TEKNOLOJİ ÇAĞI TEHLİKE SAÇIYOR

İnsanların hayatını kolaylaştırmak adına tasarlanan bazı yenilikler, moda dünyasında sağlığı tehlikeye atan detaylar haline geliyor.

Bilimsel çalışmalara konu olan bu tür zararlı kimyasallara ‘sonsuz kimyasallar’ adı veriliyor. Giysiler yıkandığında içerdikleri PFAS, yoğun kimyasal olarak doğaya karışıyor ve ciddi anlamda tehlike saçmaya devam ediyor.

giys2.webp

NASIL GİYSİLER TERCİH EDİLMELİ?

Sonsuz kimyasallardan korunmak için uzmanlar pamuklu ve organik kumaşların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Yeni üretilen kimyasal içerikli ürünlerdense ikinci el ancak kaliteli pamuklu kumaşlar da denenebilir. Birçok dünya ülkesinde yasaklanması konuşulan PFAS ile ilgili tartışmalar sürüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.