Otomobil satışlarında yeni yöntem Kredi alamayan bunu yapıyor

Otomobil satışlarında yeni yöntem Kredi alamayan bunu yapıyor
Artan otomobil kredisi faizleri ve taksit sınırı nedeni ile kredi çekemeyenler araç almak için babadan kalma yöntemlere başvurmaya başladı. Bu da otomobil satışlarında bir hareketlilik yaşanmasına neden oldu.

Bankalar tarafından araç kredilerine sınır getirilmesinin sonrasında piyasada yeni bir sistem kendiliğinden ortaya çıktı. Öyle ki kredi çekemeyen ancak otomobil almak isteyen vatandaşlar bu yönteme başvuruyor. İşte, otomobil satışlarını yeniden hareketlendiren yöntem...

araba3.webp

Banka kredilerindeki faiz oranlarındaki artış, yüksek kur ve yüksek zamlar yaşam standartlarını düşürmeye devam ederken kredi alamayan vatandaşlar kendilerine satıcı ile anlaşarak yeni bir yol buldu. Öyle ki yeni yol dediğimiz bu yöntem banka kredileri ortaya çıkmadan önce babalarımızın dedelerimizin uyguladığı yöntemle aynı aslında...

Esnaf kesimi de alıcı tarafla anlaşarak satış için yeni kılıflar bulmakta gecikmiyor. Bu kapsamda galericiler taksit sınırlamaları ve yüksek faiz oranına karşı yine de satış yapabilmek için anam babam usulü taksit senetlerine başvurmaya başladı.

araba2.webp

ESKİ YÖNTEM YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Merkez Bankası’nın enflasyon ile mücadele kapsamında bankacılık sektörünün kredilere getirdiği sınırlamalar ve faizdeki yükselişler piyasada senet sepek sistemi dediğimiz eski yöntemleri yeniden gündeme getirdi.

Otomobil kredisi faizleri geride bıraktığımız 1 haftada %7.89 artış ile 47.93’e çıktı. Yüksek faiz olmasına rağmen ve bankaların kredi vermemesi durumu da ikinci el otomobil satışlarında ve ticari araçlarda senetli satışı artırdı. Sektör temsilcileri, kredi musluklarının kısıtlanması ile vatandaşın alternatif yol arayışına girdiğini söyleyerek kredi bulamayan ancak işi için araç almak zorunda kalanların senede yöneldiğini hatta evini ya da işini ipotek gösterenlerin bil olduğunu söylüyor.

Senetle satış sistemi online siteler gibi galericilerinin cama astıkları ilanlarda da kendini göstermeye başladı. Öyle ki İSTOÇ’ta yer alan Galericiler Sitesi’ndeki kimi dükkanların camında senetle satış yapıldığına yönelik duyurular asılmaya başlandı.

YÜZDE 100 FAİZ ORANLARI BİLE VAR

Ortalama 24 ay vadeli senetlerde genellikle otomobilin %50’si peşinat olarak talep ediliyor. Kalan kısmı için de galerinin bazıları %50, bazıları da %60 faiz koyuyor. Eğer ödenen peşinat araç fiyatının %20’lerinde kalıyorsa senetle ödenecek tutarda %100 oranına kadar faiz uygulamasına gidildiği oluyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.