Köylüler zamanla yarışıyor Kilosu 1000 liradan satılıyor

Köylüler zamanla yarışıyor Kilosu 1000 liradan satılıyor
Mevsimi çok kısa süren ve baharın müjdecisi olarak bilinen çağla badem için ilk hasat yapıldı. Mersin'in Silifke ilçesinde toplanmaya başlayan mucize besin çağla bademin kilosu 1000 liradan satılıyor.

Çağla bademin bademe dönüşmeden yiyebilmek için ise çok dar bir zamanı yakalayabilmek gerekiyor. Köylüler çağla bademi henüz yaşken satabilmek için zamanla yarışıyor. Bademin henüz çekirdeğe dönüşmemiş hali çağla da, çekirdeğe durmuş hali de pazarlarda yüksek fiyatlarla alıcı buluyor. Yararları ise saymakla bitmiyor...

cagla1.jpg

ÇOK PARA VERSENİZ DE BULUNMUYOR

Silifke'de mevsimin ilk çağla badem hasadının başlamasının sevinci yaşanıyor. Türkiye'de ilk badem hasadı her yıl ilk olarak Mersin'in Silifke ilçesinde yapılıyor. Mevsiminde iken kilosu 1000 biradan satılan madem ilçe için önemli bir gelir kaynağı oluyor. Mevsimi çabuk geçen çağla bademi ise ancak yakalayanlar yiyebiliyor. Mevsimi geçince çekirdeklenerek bademe duran çağla çok para verseniz de bulamayacağınız meyvelerden.

cagla2.jpg

BAHARIN MÜJDECİSİ ÇAĞLA BADEM

Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahar meyvelerinin ilki olan ve baharın geldiğini anlatan çağla, tezgahlarda yerini almaya başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte baharı erken yaşayan Mersin'in Silifke ilçesinde ilk çağla hasadına bu yıl erken başlandı.

Tamamen organik olarak özellikle sahil kesimlerinde yüksek kar amaçlı yetiştirilen badem çağlasının kilogramı tezgahlarda 1000 TL'den alıcı bulmaya başladı. Daha önceki senelere göre satışına 20 gün önce başlanan çağla, üreticilerin yüzünü erken gelmesi ile de güldürdü.

cagla3.jpg

KİLO İLE DEĞİL TANE İLE SATILIYOR

Yıllardır çağla ile uğraşan Işıklı Mahalle Muhtarı Zafer Can, çağla bademi vatandaşların kilo ile değil tadımlık olarak gram ile satın aldıklarını söyledi. Köylerinin geçim kaynağının çağla olduğunu belirten Can, tamamen doğal şartlarda ilaçsız gübresiz üretim yaptıklarını ve bu nedenle tercih edildiklerini söyledi.

cagla5.jpg

An itibari ile kapasitelerinin 100 ton çağla olduğunu belirten Can çağ bademin kilosunun 1000 TL olduğunu bu nedenle tatmak isteyenlere 100 gramla sattıklarını söyledi.

cagla6.jpg

Işıklı Çevre Yardımlaşma ve Turizm Derneği olarak da bir projeleri olduğunu belirten Can, çağla yeni çıktığı için ve mevsimi kısa olduğunu için bir rağbet olduğunu vurguladı. Can, ilk turfanda meyve olduğunu için çağla badem fiyatlarının ilk günlerde yüksek olduğunu daha sonra biraz düştüğünü ve ardından sezonun kapandığını anlattı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.