Biriken prim borçları bir kerede silinecek Milyonların beklediği düzenleme Meclis'te

Biriken prim borçları bir kerede silinecek Milyonların beklediği düzenleme Meclis'te
Çalışmadığı için birikmiş borcunu ödeyemeyen milyonlarca kişiye güzel haber geldi. Torba Yasa'ya giren bir maddenin Meclis'ten geçmesi halinde vatandaşların borçları toplu halde bir kerede silinecek.

Kamuoyunda mini af olarak adlandırılan düzenleme ile prim borcu nedeni ile hastane giderek tedavi olamayan binlerce kişinin borcu bir kerede silinecek.

Milyonlarca işsiz kalmış vatandaşın TBMM'de görüşmeleri süren Torba Yasa'ya çevrilmiş durumda. Meclis, Torba Yasa'ya eklediği bir madde ile borcu yüzünden hastaneye gidemeyenlere 1 yıl boyunca ücretsiz tedavi hakkı vermeye hazırlanıyor.

sgk.jpg

Ekonomik kriz nedeni ile işsiz kalan ve sigortası kesintiye uğrayan vatandaş Torba Yasa ile birlikte Meclis'ten çıkacak affa kilitlenmiş durumda.

para200.jpg

Biriken Genel Sağlık Sigortası borçları nedeniyle hastanelere gidemeyen vatandaşların gözü Meclis'ten çıkmasına kesin gözü ile bakılan karara çevrildi. Torba Yasa'ya Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına yönelik bir madde eklendi. Vatandaşların mini af olarak adlandırdığı düzenlemeye göre vatandaşların GSS prim borçları gecikme faizleri de dahil olmak üzere bir kerede silinecek.

meclis.webp

Meclis'e sunulan 80 maddelik Torba Yasa'nın 54. maddesi bütünüyle GSS borçlarına ayrıldı ve GSS borçların bir kerede silinmesi gündeme alındı.

GSS AFFINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Torba Yasa'ya giren bu nedenler hastaneye gidemeyenlerin sorunun çözecek düzenleme 1 Ocak 2014'ten önce GSS prim borcu olanlar yararlanabilecek. Bu tarihe kadar biriken genel sağlık sigortası primleri gecikme ücretleri de dahil olacak şekilde bir kere temize çekilecek.

GSS PRİM TUTARI NASIL HESAPLANIR?

GSS primleri asgari ücretle göre belirlendiği için aynı oranda da zam görüyor. Eğer ailede bir SGK'lı varsa ve işsiz kalmış ise bakmakla yükümlü olduğu kişilerin de sağlık hizmetleri aksıyor. 2024'lının başına kadar ödenecek aylık prim tutarı 600 lira, yıllık prim ise 7 bin 200 liraya denk geliyor. Bir ailede birden fazla GSS borcu olan kişi de bulunabiliyor.

GSS BORCU AFFIN YÜRÜRLÜĞE NE ZAMAN GİRECEK?

acilservis1000.jpg

31 Mart yerel seçimleri öncesinde Torba Yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi bekleniyor. Meclis'ten geçen yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte vatandaşın beklediği sigorta prim borçlarını silecek düzenleme hayata geçmiş olacak. Böylece GSS borcu nedeni ile tedavi göremeyen milyonlarca vatandaşın hastanelerden hizmet alması sağlanacak. Şu hali ile GSS prim borcu bulunan vatandaşlar sadece acil servislerden ücretsiz yararlanabiliyor ancak kapsamlı bir tedavi alamıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.