Maaşınız eksik yatmış olabilir Hemen hesabınızı kontrol edin İşte geri alma yolu

Maaşınız eksik yatmış olabilir Hemen hesabınızı kontrol edin İşte geri alma yolu
2023 yılında emekli olan bir öğretmen kendisine bağlanan emekli maaşının eksik olduğundan şüphelenerek itirazda bulundu. Kamu Denetleme Kurumu'nun yeniden hesapladığı emekli maaşında hizmet süresinin 1 yıl 8 ay kadar yanlış hesaplandığı ortaya çıktı.

Yeni emekli olan bir öğretmen kendisine bağlanan emekli maaşının beklediğinin altında olması nedeni ile SGK'ya başvurdu. Öğretmenin yaptığı itiraz sonrasında Kamu Denetçiliği Kurumu öğretmenin emekli maaşının yanlış hesaplandığını belirledi. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun yaptığı hesap sonucunda öğretmenin hizmet süresinin 24 yıl 8 ay olmasına rağmen 23 yıl üzerinden emekli maaşı bağlandığı ortaya çıktı. Öğretmenin yılların emeği emekli maaşındaki hak kaybı KDK tarafından önlendi.

sgk.jpg

Yeni emeklilik yasası ile birlikte milyonlarca kişinin EYT için başvuruda bulunması SGK bürolarına ağır iş yükü getirmiş, birçok emeklilik hesabında yanlışlıklar baş göstermişti. Emeklilik hakkı kazanmamış birçok kişi emekli edildikten sonra bu emeklilikler iptal edilmişti. Ya da maaş hesaplamalarında yanlışlıklar göze çarparak düzeltme için itirazlar gelmişti.

Bağlanan emekli maaşındaki eksikliği fark eden bir öğretmen de yaptığı itirazla eksik hesaplanan hizmet süresine 1 yıl 8 ay daha ekleterek emekli maaşının biraz daha yükselmesini sağladı. Yapılan yanlışlığı ise Kamu Denetçileri Kurumu'nun yeniden yaptığı hesapla ispatladı.

para-nedir.webp

1 YIL 8 AYI ÇÖPE GİDEN ÖĞRETMEN İTİRAZ ETTİ

Dünya gazetesinin aktardığı habere göre yeniden yapılan hesaplama ile hizmet süresi 23 yıl üzerinden hesaplanarak emekli edilen öğretmenin yeni maaşı hizmet süresi 24 yıl 8 ay olarak yeniden hesaplandı ve eksik yatan kısımlar kendisine ödendi.

Emekli öğretmenin Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuru yapmayı akıl etmesi ömrünün kalan kısmında alacağı tüm emekli maaşlarında düzeltme yapılmasına neden oldu.

EKSİK HİZMET SÜRESİ NEDEN KAYNAKLANDI

Emekli öğretmenin başvurusunu kayda alan Kamu Denetçiliği Kurumu talebin karşılanması için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile temasa geçerek dosyanın işleme konmasını sağladı.

Yeniden incelenen emeklilik dosyasında öğretmenin bir süre isteğe bağlı sosyal güvenlik primi ödediğini ancak emekli maaşı hesaplanırken bu sürelerin hesaba katılmadığı fark edildi. SGK, yapılan hatayı düzelterek eksikliğin giderildiğini, emekli aylığının yeniden hesaplanarak yükseltildiğini KDK'ye bildirdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.