Fark gittikçe açılıyor Dünya'da düşüyor Türkiye'de yükseliyor

Fark gittikçe açılıyor Dünya'da düşüyor Türkiye'de yükseliyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) raporuna göre, global gıda maliyetleri geçen yılın aynı ayına kıyasla %7,7 oranında azaldı. Öte yandan, Türkiye'de gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranı %70,5 olarak belirlendi.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü'nün topladığı bilgilere göre, global gıda maliyetleri mart ayı itibarıyla yedi aylık düşme eğilimini kırarak artış gösterdi. Temel besin öğeleri olan tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarını takip eden global gıda fiyat endeksi, bir önceki ay olan şubatta 117 iken, martta 118,3 değerine çıktı.

Mart ayı içinde meydana gelen bu yükseliş, endeksin aylık olarak %1,1 artmasına yol açtı. Yine de, geçen senenin aynı zaman dilimine kıyasla endeks %7,7 daha düşük bir değerde. Şubat ayında ise gıda fiyatları endeksi son üç yılın en alt noktasına ulaşmıştı.

groceries-thinkstockphotos-836782690.jpg

YILLIK BAZDA TÜRKİYE'NİN DÜNYA İLE ARASINDAKİ FARK

Türkiye'de mart ayında gıda fiyatlarının yükselişi devam etti. Yıllık bazda gıda enflasyonu %70,41, aylık bazda ise %3,14 olarak belirlendi. Türk-İş tarafından sağlanan bilgilere göre, mutfak enflasyonu mart ayında aylık %3,29, yıllık ise %75,09 olarak raporlandı.

Mart ayındaki endeks artışında, bitkisel yağlar, süt ürünleri ve et fiyatlarındaki uluslararası artışlar belirleyici oldu. FAO'nun Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi martta aylık %8, Süt Ürünleri Fiyat Endeksi %2,9 ve Et Fiyat Endeksi %1,7 oranında yükseldi.

saglikli-gidalar-tuketmek.jpg

Buna karşın, FAO'nun Tahıl Fiyat Endeksi mart ayında %2,6 azaldı. Bu azalışta, Avrupa Birliği, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki kuvvetli ihracat rekabetinin global buğday ihracat fiyatlarını düşürmesi etkili oldu. FAO'nun Şeker Fiyat Endeksi de şubat ayına göre %5,4 düşüş gösterdi, bu düşüş Hindistan ve Tayland'daki üretim ve hasat koşullarının etkisiyle gerçekleşti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.