Elektrikli araç tutkunlarını ilgilendiriyor Tesla ve Togg vergisi ne kadar

Elektrikli araç tutkunlarını ilgilendiriyor Tesla ve Togg vergisi ne kadar
Otoyolların dikkatini çeken elektrikli araçların biri Togg bir diğeri de Tesla. Sürücüler, bu iki aracın vergileri ile birlikte satış fiyatlarını sıkça takip etmekte. Peki, Togg ve Tesla vergileri ne kadar oldu? İşte detaylar...

Türkiye'de otomobil almak ve kullanmak isteyenlerin üç farklı vergi ile karşı karşıya kaldıkları biliniyor. Bunlar;

  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV),
  • Katma Değer Vergisi (KDV) ve
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olarak adlandırılıyor.

MTV, aracın motor hacmine, yaşı ve modeline göre belirlenen ve her yıl iki eşit taksitte ödenmesi gereken bir vergi. KDV ve ÖTV ise aracın satış fiyatı üzerinden hesaplanan ve aracı satın alırken bir defaya mahsus ödenen vergiler. Bu vergilerin oranları aracın motor hacmine, yakıt türüne ve emisyon değerlerine göre değişiyor.

265451.jpg

TOGG VE TESLA VERGİ MİKTARLARI NE KADAR?

Elektrikli otomobil almak isteyenlerin karşılaşacağı vergiler şunlardır; Bunun cevabı için öncelikle otomobili satın alma aşamasında ve sonrasında ödenmesi gereken vergileri inceleyelim:

Otomobili satın alırken, diğer araçlarda olduğu gibi, KDV ve ÖTV vergilerini ödemek zorundasınız. Bu vergiler, otomobilin fiyatına ve motor gücüne göre değişiklik gösterir.

Otomobili satın aldıktan sonra ise her yıl MTV ödemeniz gerekir. MTV, aracın yaşına, motor gücüne ve emisyon değerine göre hesaplanır. Elektrikli otomobillerde emisyon değeri sıfır olduğu için MTV'den indirim uygulanır.

HESAPLAMA YÖNTEMİ

Elektrikli otomobilinizi Türkiye'ye getirmek istiyorsanız, ödeyeceğiniz vergileri bilmek önemlidir. Vergiler, otomobilinizin vergisiz fiyatına ve üretim yeri veya ithalat kaynağına bağlı olarak değişir. İşte hesaplama yöntemi:

Öncelikle, otomobilinizin vergisiz fiyatı üzerinden KDV (katma değer vergisi) hesaplanır. KDV oranı, otomobilinizin motor gücüne ve emisyon seviyesine göre değişir. Sonra, vergisiz fiyat ile KDV miktarı toplanarak KDV'li fiyat elde edilir. Bu fiyat üzerinden ÖTV (özel tüketim vergisi) hesaplanır. ÖTV oranı da otomobilinizin motor gücüne ve emisyon seviyesine göre değişir. Son olarak, vergisiz fiyat, KDV ve ÖTV toplanarak elektrikli otomobilinizin Türkiye'deki fiyatı belirlenir.

Ancak, dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Eğer satın aldığınız otomobil Çin'de üretiliyor veya Çin'den Türkiye'ye giriş yapıyorsa, bu otomobile ek olarak %40 gümrük vergisi uygulanır. Bu vergi, otomobilinizin vergisiz fiyatının %40'ı kadar olur. Bu durumda, elektrikli otomobilinizin Türkiye'deki fiyatı daha da artar.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ÖTV VE KDV HESAPLAMA

SİLİNDİR HACMİVERGİSİZ SATIŞ TUTARIÖTV
160 kW’ı geçmeyen700.000 TL’ye kadar%10
160 kW’ı geçmeyen700.000 TL üzeri%40
160 kW üzeri750.000 TL’ye kadar%50
160 kW üzeri750.000 TL üzeri%60

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.