Resmi Gazete’de yayımlandı İthalat Rejimi kararında değişiklik

Resmi Gazete’de yayımlandı İthalat Rejimi kararında değişiklik
İthalat Rejimi Kararında Değişik Yapılmasına İlişkin Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ticaret Bakanlığı, son günlerde ithalat rejiminde yapılan değişikliklerin gerekçelerini ve hedeflerini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada,

“1 Ocak tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan ve Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına Kararı ve İthalatta İlave Gümrük Vergisi Kararı, kalkınma planları, üretim ve dış ticaret perspektifleri ile yıllık programlarda ve Orta Vadeli Ekonomik Program'da öngörülen hedefler tarım ve sanayi sektörlerinin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Yerli üretimin desteklenmesi amacı ile uluslararası mevzuat kapsamında çok taraflı ve ikili anlaşmalardan doğan yükümlülüklerimiz hazırlanmış; yürürlüğe girmiştir. Ayrıca ülkemizin taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması, Avrupa Birliği ile ihdas edilen Gümrük Birliği Kararı, yapılan serbest ticaret anlaşmaları, ticaret anlaşmaları kapsamında ülkelere tanınan tercihli rejimler dikkate alınmıştır.

2024'te geçerli olmak üzere gümrük tarife istatistik pozisyonlarında ve eşya tanımlarında değişiklikleri içeren ‘İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli’ doğrultusunda İthalat Rejimi Kararı eki listeler ile İlave Gümrük Vergisi Kararı eki listelerde gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Ayrıca sene başında yayımlanan ve bazı eşyanın ithalatında tatbik edilecek hususları belirleyen İthalat Tebliğleri de gözden geçirilerek, ilgili kurumların da görüşleri alınarak yürürlüğe girmiştir.

Bakanlığımız, üretici ve ihracatçılarımızla istişare içerisinde ve tüm ilgili kurumlarımızla güçlü koordinasyon gerçekleştirerek ülkemiz ithalat politikasını etkin kullanmaya, ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmeler doğrultusunda dinamik bir anlayışı hayata geçirmeye, sanayi ve üretim politikalarıyla uyumlu ithalat rejimini uluslararası kurallara uygun sürdürmeye kararlıdır.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.