İthal edilecek ürünler için 2024 koşulları belirlendi 'İdari para cezaları arttırıldı'

İthal edilecek ürünler için 2024 koşulları belirlendi 'İdari para cezaları arttırıldı'
2024 yılında ithal edilecek çeşitli ürünlere ilişkin denetim tebliğleri yayımlandı.

Yeni yılda farklı alanlarda yürürlüğe girecek birçok düzenleme bulunuyor. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığınca, uygulanacak düzenlemelerden biri de 2024 yılında çeşitli alanlarda ithal edilecek ürünlere yönelik olacak. Ürünlere uygulanacak denetimlerin koşulları belirlendi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Bakanlığın ithalat denetimine ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete'nin 4. mükerrer sayısında yayımlandı.

Kayıt dışı üretimde kullanılarak halk sağlığına yönelik tehlike arz ettiği tespit edilen 23 yeni kimyasalın ithalatı kontrol altına alındı. Ayrıca, buna ek olarak beşeri tıbbi ürünlere ilişkin, radyoaktif kimyasal elementler ve izotoplara ilişkin denetimin kapsamı da genişletildi.

TEBLİĞ NEYİ KAPSIYOR?

Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğinde insan sağlığı ve güvenliğiyle hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden Bakanlığın kontrolüne tabi ürünlerin ithalatına ilişkin usul ve esaslara yer verildi.Üç ayrı tebliğ ile çevrenin korunması yönünden kontrol altında tutulan kimyasallar, katı yakıtlar ve metal hurdaların ithalatında uygunluk denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlendi. Öte yandan piyasaya sürülen anne ve bebek ürünleri de sıkı bir denetimden geçecek. Bu kapsamda Anne ve Bebek Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği yayımlandı.Bazı Tekstil, Konfeksiyon ve Deri Ürünlerinin Denetimine İlişkin Tebliğ ile tekstil, konfeksiyon, ayakkabı ve kırtasiye ürün gruplarında yeni ürünler ithalatta denetim kapsamına alındı.

whatsapp-gorsel-2023-12-31-saat-01-58-37-e083c4e5.jpg

İDARİ PARA CEZALARI DA ARTIRILDI

Öte yandan, Bakanlığın "7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile Düzenlenmiş Olan İdari Para Cezalarının Yeni Değerlerinin Duyurulmasına İlişkin Tebliği" kapsamında söz konusu cezalar, yüzde 58,46'lık yeniden değerleme oranında artırıldı.Söz konusu kanuna aykırı hareket edenler 33 bin 679 lira ile 2 milyon 405 bin 665 lira arasında değişen idari para cezası ödeyecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.