Doğal gaz faturasını tarihe gömecek buluş Faturayı yüzde 70 düşürüyor

Doğal gaz faturasını tarihe gömecek buluş Faturayı yüzde 70 düşürüyor
Bir kadın girişimci tarafından bulunan boya, doğal gaz peteklerini tahtından edeceğe benziyor. Bu boyanın kullanımı ile doğal gaz faturalarında yüzde 40 ile yüzde 70 arasında tasarruf sağlanıyor.

Isıtma sağlayan boyayı deneyenler doğal gaz faturalarını ellerine aldıklarında gözlerine inanamadı. Gaziantepli girişimci Aleyna Arastacı'nın yıllardır üzerinde çalıştığı yeni bir boya türü doğal gaza alternatif olabilecek oranda ısı sağlıyor. Bu boyayı kullandıktan sonra doğal gaz tüketmeye devam edenlerin ise faturalarında yüzde 40 ile yüzde 70 arasında bir düşüş sağlanıyor. Çok daha az doğal gaz yaktıkları halde vatandaşlar aynı oranda ısınabiliyor.

isiboya.jpg

Gaziantep'te yaşayan 24 yaşındaki Aleyna Arastacı'nın ürettiği boya sağladığı tasarruf ile doğal gaz faturasından yaka silken milyonların umudu oldu.

Aleyna Arastacı insan vücuduna zararı olmayan sıvı ısı boyasıyla bir ısıtma sistemini keşfetti. Arastacı'nın keşfi ısıtma sisteminin ev ve ofislerde granit, fayans, petek, duvar, zemin ve camların yanı sıra birçok alanda kullanılabiliyor. Arastacı, darbeye ve betona dayanıklı ısı boyasının evlerde günlük maliyetinin ise sadece 7,5 TL olduğunu ve doğal gaza oranla yüzde 40 ile 70 arasında tasarruf sağladığını söyledi.

isiboya2.jpg


"BOYA İLE ISI SAĞLADIĞIMIZA İNANDIRMAMIZ 7 YILIMIZI ALDI"

Boya ile ısıtma sistemi 15 yıllık bir macera sonucu ortaya çıktığını anlatan Aleyna Arastacı, “Isı veren boyayı sistemini, piyasadaki karbon boyaların gelecek yıllarda tükenme ihtimaline karşı keşfettik ve sıfırdan bir ürün çıkardık." dile konuştu. Isı veren boyanın 15 yıllık bir süreçte bu hale geldiğini söyleyen genç girişimci çalışmalara bir kapak boya ile başladıklarını anlattı. Çalışmaya ilk başladıklarında boyanın kıvamını ve ısısını tam elde edemediklerini ancak yıllar içinde boyanın ısı veren bir sıvıya dönüştüğünü söyledi.

isiboya3.jpg

TÜM MALZEME İLE BİRLİKTE ORTAMA MALİYETİ 5 BİN TL

Söz konusu boyanın organik bileşenlerden oluştuğunu anlatan Arastacı ısı boyasının bir ev için ortalama maliyetinin 5 bin TL olduğunu söyledi. Arastacı, ası boyanın karbon boyalardan farklı olduğunu, karbon boyalar ısı ile birlikte atmaya başlarken, ısı boyanın bozulmadığını ve 2 bin dereceye kadar dayanıklı olduğunu belirtti.

isiboya4.jpg

Ülkemizde krom, nikel madeniyle kaynaklı sıkıntılar yaşandığını ve bu maddelerin 5 yıl içinde tükenme tehlikesine karşı olduğunu söyleyen Arastacı, bu yönde çalıştıklarını ve organik bu sıvı rezidansiyel ısı boyasını elde ettiklerini söyledi. "Ürün tamamen organik olup içerisinde hiçbir şekilde kimyasal madde barındırmıyor. Dolayısıyla RoHS Belgesini de aldık. Bu belge hiçbir şekilde kimyasal maddenin olmadığı anlamı taşır." diye konuşan Arastacı, ev sistemlerinde kullanılmasında her hangi bir sakınca bulunmadığı belirtti.

isiboya5.jpg

Arastacı'nın anlattığına göre mevcut tesisatı olan ve 7 peteği bulunan bir evde yalıtım söz konusu olduğunda 2 peteğe uygulama yapılarak 5 petek devir daim ile ısıtılabiliyor. Ortalama maliyeti ise tüm malzemelerle birlikte 5 bin TL’ye denk geliyor.

Isı boyası fayanslar, petekler, duvar ve zeminler gibi birçok alanda kullanılabiliyor. Arastacı, bu sistemin doğal gaza karşı yüzde 70 tasarruf sağladığını vurgulayarak "Evlerde en konforlusu ise petek sistemi. Isı veren boyamızın olduğu evlerde tüketime bakıldığında 1 metrelik bir petekte 2,5 amper şeklinde ayarlanıyor. Bu da yalıtımlı bir alanda 24 saatte 7,5 TL’lik bir tüketim olarak karşımıza çıkıyor. Bu da alanın durumuna göre doğal gaza karşı yüzde 40 ila yüzde 70 arasında tasarruf etmemizi sağlıyor" diye konuştu. Aylık ve yıllık bakım istemeyen bu sistem diğer yandan uygulama yapılan alanın ömrü kadar kullanılabiliyor.

'İNSANLAR HALA BU KEŞFE İNANAMIYOR'

Türkiye'de gelenekçi bir yapının bulunması nedeni ile keşiflerine hala birçok kesimin inanamadığını söyleyen Arastacı, birçok karbon kullanan boyacı tarafından klonlandıklarını alıcıların bu nedenle dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.