31 Mart 2024'te Türkiye sandık başında Seyyar sandık için nereye başvuru yapılır

31 Mart 2024'te Türkiye sandık başında Seyyar sandık için nereye başvuru yapılır
2024 Türkiye yerel seçimleri, Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak. Bu seçimlerde, engeli veya hastalığı nedeniyle oy kullanmaya gidemeyecek seçmenler, seyyar sandık uygulamasından yararlanabilecekler.

Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde doğru gidiyor. Tüm Türkiye 31 Mart 2024 tarihinde sandık başına gidecek. Seçim sonucunda ise belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenmiş olacak. Oy kullanacak hasta ve engelli vatandaşlar, seçim öncesi, "Evde nasıl oy kullanılır?", "Evde oy kullanmak için nereye başvurmalı?" sorularına yanıt arıyor.

vsdasx.jpg

OY VERMEK İÇİN KULLANILAN SEYYAR SANDIK NEDİR?

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler seyyar sandıklarda oy kullanmaktadır. Seyyar sandık, yatağa bağımlı seçmenlerin bulunduğu yerlere götürülen ve oy verme işleminin gerçekleştirildiği bir sandıktır.

SEYYAR SANDIKTA KİMLER OY KULLANABİLİR?

YSK, seyyar sandıkların kullanımını sınırlayan yeni bir karar aldı. Buna göre, seyyar sandıklarda oy verebilmek için hastalık veya engel nedeniyle yatağa bağımlı olmak ve il veya ilçe merkezlerinde ikamet etmek gerekmektedir. Köy ve beldelerde yaşayan yatağa bağımlı seçmenler ise bu haktan yararlanamayacak.

c.jpg

SEYYAR SANDIK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?

Herhangi bir engeli veya hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı seçmenler, seyyar sandıklarda oy kullanmak için şu adımları uygulamalı:

  • İkametgah Koşulu: Seyyar sandıklarda oy kullanabilmek için seçmenin il ve ilçe merkezlerinde ikamet etme şartı var.
  • Sağlık Raporu: Herhangi bir hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan seçmenler, askı süresi içinde “Engeli Nedeniyle Yatağa Bağımlı Olduğu” veya “Hastalığı Sebebiyle Yatağa Bağımlı Olduğu” ibaresinin yer aldığı sağlık raporu olmalı.
  • Talep Formu: YSK'nın resmi sitesinden (www.ysk.gov.tr) “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formunu” doldurmalı.
  • Muhtarlığa Teslim Etmek: Yerleşim yerinin bağlı bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa teslim edin.

Bu aşamaları tamamlayan vatandaşlar, kayıtlı oldukları adreste seyyar sandık uygulaması ile oy kullanabilecekler.

ba7a10b5-5ljdfpmdbknkje46uztxw8-001.jpeg

SEYYAR SANDIK BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yatağa bağımlı seçmenlerin, seyyar sandıklarda oy kullanma hakkı bulunuyor. Bu hakkı kullanmak isteyen seçmenlerin, seçimden önce ilçe seçim kurullarına başvurmaları gerekiyor. Yerel seçimlerin 31 Mart 2024 tarihinde yapılacağı göz önüne alındığında, seyyar sandık başvurularının ocak ayının ikinci yarısında başlayabileceği tahmin ediliyor.

Bu tarih, henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak 2023 yılında yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde seyyar sandık başvuruları seçimden yaklaşık 2 ay önce (20 Mart 2023) alınmıştı. Seçmenlerin, bu konuda ilçe seçim kurullarını takip etmeleri ve başvuru süresini kaçırmamaları önem taşıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.