Varlık Fonu fahiş fiyatlı tahvil ihracına çıktı Londralı tefeciler birbirini ezdi

Varlık Fonu fahiş fiyatlı tahvil ihracına çıktı Londralı tefeciler birbirini ezdi
Varlık Fonu Londra’da para toplamak için tahvil sattı. Ancak bankerler dolar bazında yüzde 9.125 faiz oranını duyunca tahvil almak için resmen birbirini ezdi.

Yeniçağ yazarlarından Remzi Özdemir Varlık Fonu'nun toplamak için Londra'da tahvil satışı yaptığında yaşananları kaleme aldı.

Dünyanın en fakir ülkelerinin bile yüzde 1.8-2.0 oranında faizle borçlanırken Varlık Fonu’nun Londra’da para toplamak için yüzde 9.125 faiz oranı ile tahvil satması bankerlerin birbirleri ile acımasız bir yarışa girmesine neden oldu.

Varlık Fonu’nun Londra’da para temin etmek amacıyla dolar bazında yüzde 9.125 faiz oranıyla tahvil satması piyasaları karıştırmaya yetti. Bankerleri tahvil almak üzere harekete geçerken Türkiye’nin bu kadar yüksek oranlı faiz ile borçlanması ise tepki çekti. Afrika’nın en geri kalmış ülkelerinin bile yüzde 2.0 oranının üzerinde bir faizle borçlanmadığı belirtildi.

Varlık Fonu’nun para toplamak amacıyla Londra’da tahvil

dolar1-001.webp

satma kararı sonrası yaşananların arka planını anlatan Remzi Özdemir Varlık Fonu Londra'da para toplamak için tahvil sattığını, Londralı bankerlerin yüzde 9.125 faizi duyunca oluşturdukları yüksek talep nedeni ile 7 milyar dolarlık talep oluşunca faiz oranının 8.37'ye çekildiğini belirtti.

Türkiye Varlık Fonu, 5-6 Şubat'ta Londra'da yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerin sonucunda 7 Şubat'ta uluslararası piyasalarda tahvil ihracına çıktı. Amerika dışındaki yatırımcılara satılmak üzere Reg S yapısında olan 5 yıl vadeli işlemin başlangıç fiyatı yüzde 9,125 olarak belirlendi.

Yatırımcıları yoğun ilgi gösterdiği tahvil ihracına 7 milyar doların üzerinde talep geldi. Ardı ardına yapılan iki fiyat revizyonundan sonra getiri oranı yüzde 8,375'e indirildi.

“BU FAİZ ORANINA BU TALEP AZ BİLE”

Doç Dr. Soner Gökten ise bu faiz oranı ile gelen talebin az bile kaldığını belirterek "Elinizde Dolar bazlı yıllık %8,3 getiri oranı üzerinden imzalanmış bir borç senedi olduğunu düşünün. FED faiz indirimine başlayınca bu senedin fiyatı ne denli değerlenir" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.