Schengen vize başvurusu yapacaklar dikkat Zam geliyor

Schengen vize başvurusu yapacaklar dikkat Zam geliyor
Avrupa Birliği'nin (AB) vize politikasında değişiklik yapılması için hazırlanan tasarı, Avrupa Komisyonu tarafından 2 Şubat'ta sunuldu. Tasarıya göre, Schengen vizesi başvurusu için ödenen ücret zamlanacak. İşte zamlı fiyatları...

Avrupa Komisyonu, Schengen vizesi başvuru ücretlerini 2024 yılında artırmayı önerdi. Bu öneri kabul edilirse, yetişkinler için ücret 80 eurodan 90 euroya, çocuklar için ise 40 eurodan 45 euroya çıkacak. Ayrıca, AB, sınır dışı edilen kişilerin geri alınmasında işbirliği yapmayan ülkelerden gelen başvurular için daha yüksek bir ücret uygulamayı düşünüyor. Schengen vizesi, AB ve Schengen bölgesine 90 günden fazla kalmak isteyen veya vize muafiyeti hakkı olmayan üçüncü ülke vatandaşları için zorunludur. Öneri yasalaşırsa, yeni ücretler birkaç ay içinde yürürlüğe girecek.

SCHENGEN VİZESİNİN YENİ FİYATI NE KADAR OLACAK?

Avrupa Komisyonu, Schengen vizesi ücretlerinde bir artış önerdi. Bu öneri, üye devletlerin uzmanlarının büyük çoğunluğunun onayladığı bir toplantı sonrasında 2 Şubat'ta sunuldu. Öneri, 1 Mart'a kadar kamuoyunun görüşüne açık. Bu tarihe kadar AB vatandaşları, öneri hakkında yorum yapabilir ve onaylayıp onaylamadıklarını belirtebilirler. Sonra AB, değişiklikleri Resmi Gazetede yayınladıktan 20 gün sonra yürürlüğe koyabilir. Schengen vize ücretleri her üç yılda bir yeniden değerlendiriliyor. Komisyon, fiyat artışının AB'deki yükselen enflasyon nedeniyle gerekli olduğunu savundu.

Eğer bu değişiklik olursa vize ücretleri yetişkinler için 80 eurodan 90 euroya, çocuklar için ise 40 eurodan 45 euroya çıkacak. Geri kabul anlaşmalarına uymayan ülkelerin vatandaşları için maliyet 120 eurodan 135 euroya ve 160 eurodan 180 euroya artacak. Ayrıca Komisyon, Schengen vizesi başvurularını işleyen dış sağlayıcıların ücretlerini de arttırmasına izin verilmesini önerdi. Vize acenteleri gibi dış sağlayıcılar, genelde standart ücretin yarısını talep ediyor. Buna karşılık ise Schengen vizesini uzatma fiyatı 30 euro olarak sabit olacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.