Milyonlarca sürücüye oh dedirten karar Kesilen hız cezalarına iptal geldi

Milyonlarca sürücüye oh dedirten karar Kesilen hız cezalarına iptal geldi
Sürücülerin en çok dert yandığı hız aşımların tespit eden ve ceza kesilmesine neden olan trafik radarlarına ilişkin mahkeme yeni bir karara imza attı.

Mahkeme hata puanlarını da kesilen cezalarda belirtilmesi gerektiğine karar verdi. Artık sürücülerin adreslerine gönderilen ceza tutanaklarında, hız aşımı yapılan yolun yasal hız sınırı ile aşımın gerçekleştiği seviye arasındaki farkın belirlenen sınırın altında kalması durumunda, kesilen trafik cezaları iptal edilecek.

trafikbulanik.jpg

Yüksek enflasyona bağlı olarak her ürün ve hizmet fiyatı artarken trafik cezaları artışlardan nasibini almıştı. Yüksek trafik cezaları sürücülerin cebini yakmaya başladı.

RADAR CEZALARINDA ARTIK HATA PAYINA DA BAKILACAK

İzmir Menemen Sulh Ceza Hakimliği, trafikte hız sınırını 3 kilometre aştığı gerekçesiyle avukat Oğuzhan Bizkevelci'ye uygulanan idari para cezasını haklı buldu. Hakimlik, hız ölçen radar cihazlarında yüzde 2 oranında hata payının olabileceğine karar verdi.

Olay, 3 Ocak'ta Menemen Çevre Yolu'nda gerçekleşti. Avukat Oğuzhan Bizkevelci'ye, 120 kilometre hız sınırı olan yolda 135 kilometre hızla gittiği ve yüzde 10 tolerans sınırını 3 kilometre aştığı gerekçesiyle idari para cezası verildi.

Avukat Bizkevelci, bu kararı yargıya taşıyarak, usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek iptal talebinde bulundu. İtirazı değerlendiren Menemen Sulh Ceza Hakimliği, somut olayda hız sınırının radar cihazıyla tespit edildiğini ve hız sınırı aşımının tolerans sınırlarının 3 kilometre üzerinde olduğunu belirtti.

Hakimlik, ''Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği'' 7. maddesinde hız tespit donanımlarına ilişkin maksimum izin verilebilir hata değerlerinin +/- yüzde 2 olarak uygulanabileceğinin altını çizdi.

BU ORANIN ALTIN KALAN AŞIM CEZALARI İPTAL EDİLECEK

Hakimlik, somut olayda hız sınırının yüzde 10 toleransla 132 kilometre, yüzde 2 aşımla 135 kilometre olduğunu belirtti. Ancak trafik, yol, hava ve hata koşullarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda, itiraz edenin haklı olduğu belirtildi.

Bu nedenle Menemen Sulh Ceza Hakimliği, idari para cezasının hukuka aykırı olduğuna kanaat getirerek kesin olarak kaldırılması yönünde karar verdi.

Bu karar, radar cezaları için adreslere gönderilen ceza belgelerinin yeniden incelenmesi anlamına gelecek.

Henüz ceza ödemesini yapmamış olan sürücülere cezalar için gönderilen belgelerine bakarak aşım sınırının cezaya neden olup olmadığını kontrol etme ve itiraz hakkı doğdu.

MAHKEME KARARI TÜM HIZ CEZALARINA EMSAL TEŞKİL EDECEK

Avukat Oğuzhan Bizkevelci, mahkemenin kararını değerlendirerek, "Yaptığım itirazlar sonucunda Menemen Sulh Ceza Hakimliği, hız ölçen cihazlarda hata payı olduğuna karar verdi ve cezayı iptal etti. Bu karar, benzer davalarda yüzde 2 hata payının kabul edilmesi gerektiğine yönelik bir emsal niteliği taşımakta. Bu tür durumlarla karşılaşan sürücülerin haklarını aramak için yargıya başvurabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.