Merkez Bankası faiz kararı açıkladı Emekli maaşlarını nasıl etkileyecek

Merkez Bankası faiz kararı açıkladı Emekli maaşlarını nasıl etkileyecek
Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı. Merkez Bankasının vermiş olduğu kararlar doğrultusunda para politika kurulu toplantısında faiz oranı yüzde kırk yükselerek akıllarda soru işareti bıraktı.

Merkez Bankası faiz kararı açıkladı Emekli maaşlarını nasıl etkileyecek

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın liderliğinde gerçekleşen dünkü para politikası kurulunun yapmış olduğu toplantıda, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 den yüzde kırka yükselmesine sebep oldu. Oranın yüzde kırk olması ile vatandaşların aklına, "Memur, emekli, işçi maaşlarına etkisi ne olacak?" sorularını getirdi.

SGK UZMANI ÖZGÜR KAYA, FAİZ KARARININ MAAŞLARA ETKİSİNİ YANITLADI

SGK uzmanı Özgür Kaya "2023 yılında 2. 6 aylık dönemimizin 4 aylık enflasyon rakamlarına sonuçları belli oldu. Kasım ayındaki verilen rakamlara göre de 3 Aralık tarihinde öğrenmeyi bekliyoruz. Şu ana kadar enflasyon oranlarında yüzde 29,41'e gelmiş bulunuyor.

profits-1.jpgKasım ve aralık aylarında Merkez Bankası'nın yapmış olduğu açıklamalara bakıldığı zaman faiz oranlarıyla ya da enflasyon da ki hedefiyle paralel gittiğini görmekteyiz. Kasım ayı için yapılan hesaplamalara göre 4.45, aralık ayında yapılan hesaplamalara göre ise 4.25'lik bir rakam tahmin etmekteyiz.. Yüzde 8.7'ye gelmiş olması bekleniyor. Buda toplam da yüzde 38.11'e geliyor.

En düşük memur maaşlarının yüzde 38'lik enflasyon farkı oranı ile yüzde 15 de toplu sözleşmeden bir zam gelecek olması bekleniyor. Alacakları toplam zam oranı ise yüzde 43 seviyelerine kadar gelmesi bekleniyor.

22 bin 17 lira olacak olan en düşük memur maaşının eğer toplu sözleşme olmasaydı 30 bin 407 lira olması bekleniyordu. Toplu sözleşmeden yapılan hesaplamalarda yüzde 15 alacağı için şu an en düşük 31 bin 484 liraya yükselmiş olması beklenmekte.

1515328.jpgEn düşük işçi ve Bağ-Kur emeklisinin aldığı maaş da ise durum biraz daha farklı gelişiyor. 7 bin 500 liraya karşılık taban aylık uygulaması var. 6 bin 500 liraya gelen emekli maaşı bağlanacak olan kişi, kamuoyunca kök ücret diye adlandırılmakta ama o kök ücret değil aylık bağlama ücreti olduğunu söylemeliyiz.

Cebimize giren paralar ücret değil, bağlanan aylıklarımızdır... Bunun üzerine refah paysız ilave edilen bu rakamlar 8 bin 977 liraya gelecek. Refah payı ilave ettiğimizde ise 9 bin 295 liraya gelmiş oluyor.

Aylığı daha yüksek bağlanacak olan vatandaşlar ise yüzde 38'lik zam oranıı ve refah payını alacaklar. Yani yüzde 43 seviyelerinde bir zam yapılırsa işçiler memurlarımızın da altında kalmış oluyor. Burada işçi ve Bağ-Kur emeklileri için de bir refah payı söz konusu olmuş oluyor."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.