Kar yağışı o bölgelere geliyor Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli bomba siklona açıklık getirdi

Kar yağışı o bölgelere geliyor Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli bomba siklona açıklık getirdi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonu için İstanbul başta olmak üzere birçok il için fırtına ve yağışlı hava uyarısı geçti. Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli, il il beklenen hava durumunu anlattı.

Kar yağışı o bölgelere geliyor Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli bomba siklona açıklık getirdi

Haber Global.com.tr'nin haberine göre; Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, hafta sonu Marmara, Karadeniz ve Ege'yi etkilemesi beklenen soğuk ve yağışlı havaya dair değerlendirmelerde bulundu.

65151115.jpg

Sürmeli, "Fırtına bekliyoruz, yağış bekliyoruz. 'İstanbul için kar beklemiyoruz' ifadesi daha doğru. Arada yüksek kesimler için kar ihtimali var. Şehirde birçok noktada en düşük değer 2-3 derece olacak. Orada da yumuşak bir kar olurdu. Sıcaklığın düşüş nedeni de havanın açacak olması. Hava kapalı olsa ve yağış devam etse belki iki dereceye de inmeyecek sıcaklık" dedi.

İSTANBUL İÇİN FIRTINA ÖN PLANDA

Megakent için ön planda olanın fırtına olduğunu vurgulayan Sürmeli, "Cumartesi gece tavan saati 12:00-01:00 suları fırtınanın. Fırtına bu saatlerde İstanbul'da 96 kilometreyi geçecek, 100 kilometreye dayanacak. Deniz ulaşımı hem Karadeniz hem Marmara tarafında sıkıntılı. Çanakkale, İzmir'de 60 kilometrenin üzerinde rüzgar bekliyoruz. Cumartesi gece bu. Pazar öğlen Sinop'ta rüzgar fırtınaya dönmeye başlıyor" diye konuştu.

562525.jpg

SOSYAL MEDYADA DİLLENDİRİLEN 'BOMBA SİKLON' NEDİR?

Sosyal medyada hava tahmincileri tarafından ifade edilen ve gündem olan 'bomba siklon'a açıklık getiren Sürmeli, "Bomba siklon dediğimiz teknik ifadesiyle, bu sistemin basıncını düşürüyor. Az basınç olması demek, 24 saat içinde 24 milibarlık düşüş bunu 'bomba siklon'a dönüştürebiliyor. Birçok yerde yazılıyor çiziliyor, böyle duyan varsa onlara bilgi olsun diye bu. Bu yok, bomba siklona dönüşemiyor. Olursa da kuzeye doğru gidiyor bu. Zaten hayatı yine zorlayacak, denizi yine zorlayacak bir fırtınadan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

6262.jpg

KAR YAĞIŞI NERELERDE ETKİLİ OLACAK?

Sürmeli, şöyle devam etti: "Muhtemelen pazar öğleden sonra bu fırtına orta kuvvete yaklaşacak. Güçlü fırtınadan düşecek. Karı Bursa'da, Edirne'de kısmen, Bolu çevrelerinde, Ankara'da kısa sürede bekliyoruz, salı da ayrı bir karlı sistem bekliyoruz. Doğu Anadolu'da da ara ara geçişler bekliyoruz ama yağış az."

METEOROLOJİ'NİN MARMARA İÇİN UYARISI

Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Marmara Bölgesi için fırtına uyarısı yapıp dikkatli olunması yönünde çağrı yaptı.

MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan açıklamada; yarın sabah saatlerinden itibaren Marmara Bölgesi'nin batısından başlamak üzere, zamanla bölge genelinde güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 km/saat) şeklinde eseceği, Pazar günü sabahın ilk saatlerinden itibaren etkisini arttırarak batı ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli fırtına (70-90 km/saat) ve yer yer tam fırtına (100 km/saat ve üzeri) şeklinde esmesinin beklendiği bildirildi. Fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.