Kredi kartsız yaşayamaz olduk Kredi çekemeyen karta yüklendi

Kredi kartsız yaşayamaz olduk Kredi çekemeyen karta yüklendi
Yüksek enflasyon, ardı ardına gelen zamlar vatandaşı kredi kartına mahkum etti. Bireysel kredi çekemeyen vatandaş kredi kartına yüklenmesi ile kredi kartı kullanımı yüzde 2.5 oranında arttı.

Kredi faizlerindeki artış geçen yıl vatandaşı kredi kart kullanımına yöneltti. Kredi kartı harcamaları 2023'te geçen yıl 2,5 katına çıktı. En yüksek kredi kartı kullanımı ise yüzde 238 ile Hakkari'de yaşandı.

Kredi kartı harcamaları 2023 yılında 2,5 kat arttığı açıklandı. Merkez Bankası Kasım'dan bu yana kredi kartlarına uygulanan faizi sabit tuttu. Politika faizi yüzde 45'e çıkartılırken, kredi kartına uygulanan faiz yıllık yüzde 35 olarak uygulandı.

kredikarti2.jpeg

Para sıkıntısı çeken vatandaşın da kredi kullanımını azalırken, kredi kartı kullanımı arttı. Fintürk'ten alınan verilere göre geçtiğimiz yıl kredi kartı harcamaları yüzde 157,2 artış gösterdi.

KREDİ KARTI HARCAMALARINDA EN FAZLA ARTIŞ HAKKARİ'DE

Kredi kartı kullanılarak yapılan harcamalarının en fazla arttığı il yüzde 238 ile Hakkari. Hakkari'yi yüzde 221 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır izledi. Kilis'te kredi kartı harcamaları yüzde 203 artarken Siirt'de ise yüzde 201 ile yine yüksek seyretti.

BÜYÜK KENTTLERDE İSE ANKARA ÖNE ÇIKTI

Üç büyük kentte bireysel kredi kartı harcaması artışı İstanbul'da yüzde 146, Ankara’da yüzde 165, İzmir'de ise yüzde 156 oranında oldu. Kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının toplam bireysel krediler içindeki payı 2022'de yüzde 33 iken 2023'de büyük artış göstererek yüzde yüzde 50'yi aştı.

KREDİ MEVDUAT HESAPLARINA DA YÜKLENİLDİ

Geçim sıkıntısı çeken vatandaş kredi kartında olduğu gibi kredi mevduat hesaplarına da yüklendi. Toplam kredili mevduat harcaması geçen yıl yüzde 155 artarak 166 milyar liraya yükseldi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.