Yatırımını bu yönde yapan köşeyi döndü Altın bile devede kulak kaldı

Yatırımını bu yönde yapan köşeyi döndü Altın bile devede kulak kaldı
Parasını nasıl değerlendireceğini düşünen küçük yatırımcılar içindeki bir kesim yaptıkları tercihle parasına para katanlar arasına girdi.

Parasının değer kaybını engellemek isteyen vatandaşlar çoğunlukla altın, borsa ya da döviz alma yolunu tutuyor. Ancak yatırımını taşınmaz üzerine yapanların gelirlerini büyük oranda artırdığı görüldü.

Her devrin yatırım aracı altını bile geride bırakan karlı yatırım alanı gayrimenkul sektöründen oldu. Konut almaya gücü yetmeyen yatırımcılar arasında arsa, tarla ya da araziye yatırım yapanlar gülen taraf oldu.

Son dönemlerdeki piyasalardaki oynaklık nedeni ile altın ve döviz yatırımı yapmaya çekinen küçük yatırımcının bir bölümü arazi alımına yöneldi. Uygun fiyatlı tarla arsa ya da arazi bulabilen alıcılar ise diğer yatırım araçlarının üzerinde bir kar elde etti.

NEDEN KONUT DEĞİL DE ARSA?

ARAGYD Kurucusu Dr. Av. Mert Van, konut fiyatlarındaki artışın, yüksek enflasyon endişelerinin, kredibilite arayışları ve deprem riski gibi nedenlerin arsaya olan ilginin artmasına neden olduğunu söyledi.

tarla1.jpg

Mert Van diğer taraftan devletin altyapı yatırımları planladığı bölgelerde uygun fiyatlı arsa yatırımlarının yapılması içi doğru bir zaman olduğunu belirtti.

POTANSİYEL GETİRİ FIRSATI

Son 4 yılda yurt genelinde arsa fiyatlarında yüzde 530'a vatan bir artış yaşandı. Mert Van'a göre, arsa yatırımı için en cazip bölgeler ise Kuzey Ege, Çanakkale, Kırklareli, Manisa ve Yalova oldu. En çok yatırım yapılan yerler ise Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli ve İzmir illerinde oldu.

ARAZİ YATIRIMLARININ KAZINCI ALTINI GERİDE BIRAKTI

Mert Van'a göre, Çanakkale'de imarlı arsaların metrekaresi 1.000 liradan başlayıp 60 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu alanların arsa, konut, otel, hastane gibi yapıların inşa edilebileceği 1/1000 uygulama imar planına sahip alanları ifade ediliyor.

tarla2.jpg

Arsa yatırımının arzının sınırlı olması yüzünden, doğru fiyatla alınan bir arsanın getirisi altın ve konuta göre daha fazla olabiliyor. Son bir yılda konut satışlarında yüzde 17,5'lik bir azalma görülerken, konut dışı satışlarda yüzde 3'lük bir artış görüldü.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.