Yeni bir aktif fay keşfedildi! 7 büyüklüğünde deprem potansiyeli var

Yeni bir aktif fay keşfedildi! 7 büyüklüğünde deprem potansiyeli var
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün yaptığı araştırmada yeni bir aktif fay keşfedildi. Fayın 7 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli olduğu açıklandı.

Yapılan araştırmada Şemdinli-Yüksekova fay hattı incelendi ve bölgede aktif bir fay hattı belirlendi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve ekibi tarafından yapılan araştırmada, fay hattının yaşını belirlemeye çalışmalar yapılarak örnekler alındı.

istanbul-deprem-uzmanlarindan-hakkari-44721.jpg

Yeni aktif fay hattı hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Yüksekova-Şemdinli fayının uzun zamandır suskun olduğunu ve aletsel ölçümlerinin olmadığını belirterek fayın kısmen yerleşim yerinden geçtiğini ve üzerinde yapılar olduğunu söyledi. Fayın 100 kilometre boyunda uzun bir fay olduğunu ve Irak'a kadar uzandığını aktaran Öztürk, faydaki büyük bir kırılmanın ise 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Prof. Dr. Nurullah Hanilçi ve ekibi Şemdinli-Yüksekova fay hattını yerinde inceledi. 20 Nisan'dan bu yana yeni fay hattında incelemede bulunan ekip, fayın uzun süredir sessiz kaldığını ve geçmişte kaydedilmiş bir deprem bilgisi bulunmadığını belirledi.

istanbul-deprem-uzmanlarindan-hakkari-44721-1.jpg

"FAYIN ÜZERİNDE YERLEŞİM BİRİMLERİ VAR"

Prof. Dr. Öztürk, fay hattının aktif olduğunun altını çizerek "Burada aktif fay geçtiğini biliyoruz. Nereden mi biliyoruz? Sismik aktiviteden biliyoruz. Hem de o yüzeydeki sıcak sulardan, mineralli suların çıkışlarından aktif fay olduğunu belirliyoruz. Fay ne yazık ki üzerinde yapıların bulunduğu yerleşim yerinden geçiyor." diye konuştu.

Şimdiye kadar bu bölgede kaydedilen bir deprem olmadığını hatırlatan Prof. Öztürk, uzun zamandır burada bir deprem olmamış olması nedeni ile bir riskin yoğunlaştığını, enerjinin biriktiğini söyleyebileceklerini dile getirdi.

ŞEMDİNLİ'DEKİ YOĞUN ŞEKİLDE HİDROJEN SÜLFÜR GAZI ÇIKIŞI VAR

Prof. Dr. Öztürk, fay hattının su çıkışlarında zehirli hidrojen sülfür gazı çıktığını vurgulayarak, bölgede cilt hastalığı olanların bu alanlara akın ettiğini söyledi. Hatta suyun çıkış alanlarının kapatıldığını ve bu nedenle gazla birlikte çıkan bu alanlarda insan sağlığı için zararlı hale geldiğini söyleyen Öztürk, kaymakamlıkla irtibata geçerek bu alanların havalandırılması için bilgilendirme yapılacağını aktırdı. Öztürk bölge yoğun olarak sülfür gazı çıkışı olduğuna dikkat çekti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.