Bakanlıktan işletmelere kritik karar: 1. Geçici vergi döneminde uygulanmayacak

Bakanlıktan işletmelere kritik karar: 1. Geçici vergi döneminde uygulanmayacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelere yönelik kritik bir duyuru yaptı. Bakanlık, 2024 yılının ilk geçici vergi dönemi için planlanan enflasyon düzeltme işleminin uygulanmayacağını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, genel olarak enflasyon muhasebesi adıyla tanınan fiyat artışlarının mali tablolara yansıtılmasını sağlayan enflasyon düzeltme yönteminin 2024 yılının ilk geçici vergi dönemi için uygulanmayacağını duyurdu.

Karar, iş dünyasının artan talepleri doğrultusunda alındı ve enflasyon düzeltmesinin ne zaman uygulanacağına dair yetkiyi Bakanlık bünyesinde tutan mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirildi. Yayınlanan son Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre belirlenen şartları taşıyan vergi mükellefleri için 2024 yılının ilk çeyreğine (Ocak, Şubat, Mart) ait enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmayacağı belirtildi.

bilgisayarli-muhasebe-kursu-uzaktan-egitim.jpeg

YASAL DAYANAK

Türkiye'de mali düzenlemeler, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 298'inci maddesinin tekrarlanan bölümünde yer alan enflasyon düzeltmesi hükümleriyle güncellendi. Bu düzenlemeye göre bilanço esasına göre kazançlarını tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, belirli bir enflasyon oranını aşmaları durumunda mali tablolarında düzeltme yapmakla yükümlüdür.

Özellikle son üç hesap dönemi içinde yüzde yüz ve mevcut hesap döneminde yüzde 10 oranında bir enflasyon artışı yaşanırsa mükellefler mali tablolarını düzeltmek zorundadır. Bu şartlardan herhangi birinin gerçekleşmemesi durumunda ise enflasyon düzeltmesi uygulaması sona erer.

Maliye Bakanlığı, mükelleflerin mali tablolarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulup tutulmayacağına ve bu düzeltmelerin geçici vergi dönemlerinde yapılıp yapılmayacağına karar verme yetkisine sahiptir. Ayrıca, altın ve gümüş alım-satımı ve imalatı ile sürekli olarak uğraşan mükellefler, diğer şartlara bakılmaksızın her durumda enflasyon düzeltmesi yapmakla yükümlüdürler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.