Bakan Tekin'den üniversite sınavı açıklaması! 'ÖSYM Başkanı kabul etti'

Bakan Tekin'den üniversite sınavı açıklaması! 'ÖSYM Başkanı kabul etti'
Millî Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin katıldığı yayında cuma günü askıya çıkan yeni müfredata ilişkin soruları yanıtlarken üniversite sınavlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatın detaylarına ilişkin yaptığı açıklamada üniversite sınavlarına yönelik de açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin ÖSYM'nin soru hazırlama ekibine bakanlık öğretmenlerinin dahil edilmesini, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinden (ÖSYM) istediklerini belirtti.

'ÖSYM BAŞKANI KABUL ETTİ'

Bakan Tekin, üniversite sınavında yöneltilecek soruların tamamının MEB'in öğrencilerine dağıttığı ders kitaplarından ve müfredattan çıkacağını söyledi. Öğrencilerin sorulara bakış açısı, soruları çözebilme yeteneklerinin görülebilmesi için soru hazırlama havuzunun yarısının, branş sahibi ortaöğretim kurumlarımızdaki öğretmenlerden seçilmesi için istediklerini vurguladı. Bakan Tekin, bakanlığın talebinin ÖSYM Başkanı tarafından da kabul edildiğini belirterek öğrencilerin tedirgin olacağı bir durumun söz konusu olmadığın söyledi.

Öğrencilerin okula gitmesi ve dersleri ve öğretmenlerini takip etmelerinin esas olduğunu belirten Bakan Tekin, ek bir şeye ihtiyaç olması halinde öğrencilerin Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne (OGM) bağlı Destekleme ve Yetiştirme Kurslarını (DYK) okul müdürlerinden talep etmelerini istedi.

"AMACIMIZ ÖĞRENCİLERİN EK BİR EĞİTİME İHTİYAÇ DUYMAMASINI SAĞLAMAK"

Okullarda okutulan ders kitaplarından üniversite sınavlarında soru çıkıp çıkmayacağı sorulan Bakan Tekin, öğrencilerin OGM'nin materyalleri ve EBA üzerinden oluşturulan materyallere odaklanmalarını söyledi. Bakan Tekin amaçlarının zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin ilave bir eğitime ihtiyaç duymamalarını sağlamak olduğunu kademeler arası geçişteki mekanizmaları ücretsiz bir biçimde öğrenci ve velilere sağlamak olduğunu vurguladı.

LGS TARİHİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Bakan Tekin ortaokul öğrencilerinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava hazırlandıklarını anımsatarak LGS sınav takviminde herhangi bir değişiklik olmayacağını, LGS sınavının önceden duyurulduğu şekilde 2 Haziran'da yapılacağını söyledi. Bakan Tekin, LGS sınavındaki tek değişikliğin ise öğrenciler kendi okullarında değil eskiden de olduğu gibi farklı okullarda sınava girecek olması olduğunu belirtti.

"YENİ MÜFREDAT ELDEN ELE GEZİYOR" SORUSUNA YANIT

Bakan Tekin "Yeni müfredat elden ele geziyor, adrese teslim" iddialarına da yanıt vererek eleştirilerine yönelik de açıklamalarda bulunan Tekin, müfredat çalışmalarını bine yakın kişi ile yaptıklarını Türkiye koşullarında programın sızmadığını ya da birileri tarafından paylaşılmadığını iddia etmenin mümkün olmadığını belirtti. Bakan Tekin, sızma olduysa bile bunun taslak hali olabileceğini, programın yayın evlerinde elde ele gezmesi yorumunun kendisini de rahatsız ettiğini söyledi.

Bakan Tekin yeni müfredatın 2024-2025 yılı başlarken Eylül'de okul öncesi 1, 5 ve 9. sınıflara yönelik olacağını hatırlatarak "Eğer söylendiği gibi belli yayınevlerini koruyup kitap basımlarını onlara verdiysek, o yayınevlerinin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onay sürecine kitapları sunmaları ve onaylanıp basılması gerekirdi. Bu çok manipülatif bir bilgi." diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.