Öğretmen atamalarında yeni şart belli oldu! Bakan Yusuf Tekin resmen açıkladı

Öğretmen atamalarında yeni şart belli oldu! Bakan Yusuf Tekin resmen açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda 'devrim' niteliğinde düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Öğretmen ataması için geri sayım sürerken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "devrim" diye nitelendirdiği Öğretmenlik Kanunu'nun detaylarını ve planlanan yeni atama sistemini açıkladı.

Artık, fakülteyi bitirip KPSS’yi kazanmanın öğretmen olmak için yeterli olmayacağını belirten Bakan Tekin, adayların Milli Eğitim Akademisi’nin 550 saatlik programında da başarılı olmaları gerektiğini açıkladı.

Picture background

ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN 550 SAATLİK EĞİTİM ŞARTI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalar öncesinde adayların 550 saati aşan bir süre boyunca Milli Eğitim Akademisi'nde eğitim alacaklarını duyurdu.

Bakan Tekin, Anayasa Mahkemesi'nin bazı hükümlerini iptal ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu'yla ilgili yeni bir çalışmanın tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti.

Picture background

Bu süreçte dünya çapında benzer modellerin incelendiğini ifade eden Bakan Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda köklü değişikliklerin yapılacağını dile getirdi ve üzerinde çalıştıkları taslağın detaylarını paylaştı.

EĞİTİM BOYUNCA ÖDEME ALACAKLAR

Tekin, Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adaylarının hem teorik hem de uygulamalı dersleri içeren bir hazırlık eğitimi alacaklarını belirtti. Bu eğitim sürecinde adayların devlet memuru statüsüne alınmayacaklarını, ancak yaptıkları çalışmanın karşılığında bir ödeme alacaklarını açıkladı. Adayların akademiye KPSS puanlarıyla kabul edileceğini ve başarılı oldukları takdirde sözleşmeli olarak atanacaklarını dile getirdi.

Picture background

Ardından, 3 yıl çalışmanın ardından kadroya geçiş yapacaklarını belirtti. Avrupa ülkelerindeki eğitim programlarına yakın bir takvimin planlandığını ifade etti. Eğitim sürecinin aslında 550 saat süreceğini ve uygulamanın bakanlık tarafından belirlenen okullarda gerçekleştirileceğini vurguladı. Branş fark etmeksizin öğretmenlik meslek bilgisi, özel alan eğitimi, sanat, spor, kültürel beceriler, dil, kültür ve manevi değerler alanlarında eğitim verileceğini söyledi ve programlarının öğretmenlerin geniş bir yelpazede yetkinlik kazanmalarını sağlayacağını belirtti.

750 KİŞİLİK KADRO EĞİTİM VERECEK

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Akademinin yapısı ve teşkilatlanması hakkında da bilgi verdi. Tekin, Ankara merkezli olacak Akademi, tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde hizmet içi eğitim birimleriyle de faaliyet göstereceğini ifade etti.

Tekin, akademi'de eğitimler, tecrübeli öğretmenler ve üniversitelerden alanda uzmanlaşmış hocalar tarafından verileceğini ve bu eğitimcilere geçici veya daimi kadro imkanı sunulacak ve özlük hakları itibariyle dekan düzeyinde olacağını söyledi. Akademinin ise doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanacağı açıkladı.

Picture background

Akademi'nin kurulmasıyla birlikte, öğretmen yetiştirme sisteminde önemli bir değişim yaşanacak. Başarılı eğitimciler de belli bir oranda sisteme dahil edilecek ve Akademi'nin toplam kadrosu yaklaşık 750 kişi olacak.

Akademi'nin en önemli avantajlarından biri de taşra birimlerinin olması olacak. Bu sayede öğretmen adayları, her tür sosyoekonomik bölgeyi ve her tür okul, öğrenci profilini görme imkanı bulacak. Bu durum, öğretmen yetiştirme ve Türkiye'nin eğitimde dünyaya ayak uydurması anlamında devrim niteliğinde bir adım olarak değerlendiriliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.