Evlere kira baskını başladı Maliye her an kapınızı çalabilir

Evlere kira baskını başladı Maliye her an kapınızı çalabilir
Maliye Bakanlığı kira gelirlerinin vergi dışı bırakıldığı düşünülen 2 milyon konut belirledi. Kira vergilerinden kaçışı önlemek için Maliye Bakanlığı 2 milyon konuta tek tek giderek kimlerin oturduğunu belirleyecek.

Maliye Bakanlığı ev sahiplerini tir tir titretecek bir çalışma başlattı. Maliye Bakanlığı 2024 yılı Mart ayında beyan edilecek olan 2023 yılı kira gelirlerine yönelik sıkı bir denetim başlattı.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan veriler kıyaslanarak kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut, kiracı ve ev sahipliği yönünden analiz edildi.

kirasozlesmesi.jpg

KONUTLARDA MAL SAHİBİ Mİ OTURUYOR YOKSA AKRABA MI?

Konutlarda oturanlar kimseler ile bu evlerin sahipleri karşılaştırılarak, mal sahiplerinin anne ve babası, çocukları ile kardeşlerinin oturdukları konutlar, kira gelirleri nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verilen konutlar düşülerek, yaklaşık 2 milyon konutun kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip olduğu belirlendi.

para3-001.jpg

Maliye Bakanlığı 2023 yılı kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasını önlemek amacı ile sıkı bir çalışma başlatarak ev ev gezme kararı aldı. Maliye Bakanlığı kurumlardan alınan bilgileri analiz ederek, kira geliri elde edildiği halde gelir vergisi beyannamesi vermeyen mükelleflere bu yolla ulaşacak.

Maliye Bakanlığı 2 milyon eve tek tek giderek, kiralık olanları ve kimlerin oturduğunu belirleyerek kayıt altına alacak.

kiraic.jpg

EVLERE RESMİ YAZI GÖNDERİLİYOR

Söz konusu konutlarda oturanlara ilk yazılar gelmeye başladı bile. Buna göre kiracılardan kira sözleşmesi, hangi tarihten itibaren kiraladıkları, kira bedeli ve ödemeyi nasıl yaptıklarına dair bilgileri vermeleri isteniyor.

KONUTUN KİRA ALINMADAN AKRABAYA BIRAKIDIYSA VERGİ VERİLİR Mİ?

İsteyen ev sahibi konutunu kira almadan bir akrabasına kullandırabilir. Ancak kira alınmasa bile, bir akrabanın kullanımına bırakılan konutlar için gelir vergisi ödenmesi zorunlu. Yani kira almasanız bile vergi ödemeniz gerekiyor. Bu yolla vergiden kaçılmasını önlemek için de Gelir Vergisi Kanunu’nda “emsal kira bedeli” düzenlemesi konulmuş bulunuyor.

Gelir Vergisi Kanunu'nun "emsal kira bedeli" başlıklı 73. maddesine göre; kira almadan başkalarının kullanımına bırakılan gayrimenkullerin emsal kira bedeli, bu gayrimenkullerin kirası olarak sayılıyor. Konutlarda emsal kira bedeli, konutun emlak vergisi değerinin yüzde 5’i olarak belirleniyor. Bu düzenlemeye göre, örneğin, bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılan konutun emsal kira bedeli, bu konutun kirası oluyor. Bu emsal kira bedeli üzerinden de vergi ödenmesi gerekiyor.

Ancak bu düzenlemeye göre, mal sahiplerinin anne baba, büyükanne büyükbaba, çocuk, torun ya da kardeşleri gibi yakın akrabalarının ikametine bedelsiz olarak tahsis edilen konutlar için emsal kira bedeli beyan edilmiyor ve gelir vergisi ödenmiyor. Ancak kanuna göre “Emsal kira bedeli konutta amca, dayı, hala, teyze, yeğen ve kaynana oturuyor ise ödemek gerekiyor.

EMSAL KİRA BEDELİ KAYNANA VERGİSİ OLARAK BİLİNİYOR

Halk arasında yakın olmayan akrabalara verilen konutların vergisine "Kaynana Vergisi" deniliyor.

Eğer bir kişi evinde kira almadan annesini oturtur ise vergi ödemiyor ancak kaynanasını oturtursa vergi ödüyor. Aynı durum eşi için de geçerli oluyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.