Ünlü markanın ürününde cıva tespit edildi 'Tüm marketlerden acil toplatılıyor'

Ünlü markanın ürününde cıva tespit edildi 'Tüm marketlerden acil toplatılıyor'
Ton balığı üretim serisinde cıva tespit edildi. Tüm marketlerden ürünler acil olarak toplanmaya başlandı.

Ünlü ton balık üreticisinin üretim serisinde 'cıva' tespit edildiğini belirterek ürünlerini acil olarak toplanmaya başlandı. Firma tüm müşterilerine "kesinlikle yemeyin" uyarısında bulundu.

Ton balığı üreticisi Interfood Lebensmittelgrosshandel GmbH, bir ton balığı üretim serisinde ‘cıva’ tespit edildi. Ürün tüm marketlerden acil olarak toplanmaya başlandı.

Bu durum, son yıllarda birçok gıda fabrikasında yaşanan üretim hataları ve sağlığa zararlı ürünler nedeniyle müşterileri endişelendirdi. Ton balığı, Almanya’da özellikle Türklerin yoğun yaşadığı Kreuzberg bölgesinde birçok markette satılıyordu. Bu nedenle uyarıda bulunan yetkililer, yaptıkları ikaz metnini Türkçe olarak da yayınladı.

Geri çağrılan ürünün bilgileri ise şu şekilde:

Ürün Adı: BILLA GENUSSWELT TONNO A PINNE GIALLE AFFUMICATO

Ürün Birimi: 100 gr

Yetkililer üründe tespit edilen söz konusu cıva nedeniyle bu ton balığının kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Cıva, sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabileceğinden dikkatli olunması gerek uyarısında bulunuldu. Özellikle hamile ve hamilelik şüphesi bulunan kadınların ton balığını çok tüketmemeleri tavsiye edildi.

CIVANIN ZARARLARI NELERDİR?

Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir. Cıva ve bileşiklerinin etkisi doz, etkilenen kişinin yaşı, etkilenim süresi, etkilenim yolu, etkilenen kişinin sağlığı ve beslenme düzeyi ile ilişkilidir. İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkileşim belirlenir.

Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkileşim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir. Metil cıva mikrotübül oluşumunu, nöronlarda protein sentezini engeller. Hücre zarı etkinliğini değiştirir, DNA sentezini bozar. Sonuçta sinir sistemine çok ileri derecede toksik etki yapar. Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkileşimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.