Radar cezaları tek tek iptal edilecek 'Ödenen tüm paralar iade edilecek'

Radar cezaları tek tek iptal edilecek 'Ödenen tüm paralar iade edilecek'
Trafikte hız sınırını aşan araçlara radarla ceza kesilmesi uygulaması, mahkeme kararıyla değişikliğe uğradı. Milyonlarca sürücü derin bir ohh çekecek.

Mahkeme tarafından alınan karar, sürücülerin radarlardan kaynaklanan endişelerine son verecek nitelikte oldu. Milyonlarca sürücüyü rahatlatacak karar geldi. Trafik cezalarına ilişkin emsal niteliği taşıyan karara göre, belirli şartları sağlayan sürücüler radar cezalarını iptal ettirebilecekler.

TÜM SÜRÜCÜLERİ İLGİLENDİRİYOR

Hız sınırını aşan araçlara radarla ceza kesilmesi uygulaması, mahkeme kararıyla değişikliğe uğradı. Mahkeme, radarlarda yüzde 2 hata payının bulunabileceğini vurgulayarak, cezaların bu çerçevede iptal edilmesine hükmetti. Bu karar, ile birlikte radar cezası kesilen sürücüler rahat bir nefes aldı. Bu alınan karar tüm trafik cezaları için bir örnek teşkil edecek nitelikte.

ekran-goruntusu-2024-03-08-135029.png

İzmir'de bir avukat, sadece 3 kilometre hız sınırını aştığı için aldığı cezaya itiraz etti. Menemen Sulh Ceza Hakimliği, avukatın haklı olduğuna karar verdi. Hakimlik, hız tespit cihazlarının maksimum yüzde 2 yanılma payına sahip olabileceğini belirterek, cezanın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

HAKİMLİĞİN YORUMU VE KARARIN GEREKÇESİ

Menemen Sulh Ceza Hakimliği, hız sınırı aşımının radarla tespit edildiğini ve aşımın tolerans sınırlarının 3 kilometre üzerinde olduğunu kabul etti. Ancak, "Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği" 7'nci maddesine göre hız tespit cihazlarında yüzde 2 hata payının mümkün olabileceğini vurguladı.

CEZA HUKUKA AYKIRI BULUNDU

Mahkeme, hız sınırının yüzde 10 tolerans ve yüzde 2 hata payı ile 135 kilometre olduğunu, trafik, yol, hava ve hata koşullarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda itiraz edenin lehine karar verdi. Buna göre idari para cezasının hukuka aykırı olduğuna karar verildi.

RADAR CEZASI İPTAL EDİLDİ

Avukat Oğuzhan Bizkevelci, bu kararı memnuniyetle karşıladı. Bizkevelci konu ile ilgili olarak, “Mahkeme, hız ölçen cihazların yüzde 2 yanılabilir olduğunu kabul etti ve cezamı iptal etti. Bu karar, bu tür davalar için bir örnek olacak. Bu duruma düşen vatandaşlar, haklarını aramak için yargıya başvurabilirler” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.