Türkiye için tarihi an İnsanlı ilk uzay yolculuğu başladı

Türkiye için tarihi an İnsanlı ilk uzay yolculuğu başladı
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başarı ile başladı.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı Dragon adlı kapsülle yörüngeye taşıyacak olan Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın görev aldığı Axiom-3 uzay misyonu böylece resmen başlamış oldu.

Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Türkiye saati ile 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatıldı. Fırlatmanın ardından Falcon-9 roketinin yeniden kullanılabilirlik özelliğine sahip ilk aşama güçlendiricisinin Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndaki İniş Bölgesi 1'e (LZ-1) iniş yapacağı açıklandı

SpaceX'in açıkmasında Gezeravcı’nın da içinde olduğu mürettebatın uzayda bulundukları süre boyunca insan fizyolojisi ve endüstriyel gelişmelere odaklanan 30 kadar bilimsel deney yapacağı kaydedildi.

Roketin fırlatışı sırasında içeriden verilen görüntülerde Alper Gezeravcı'nın elindeki kalemle yer çekimi testi yapması ise dikkat çekti.

FIRLATMA BİR GÜN ERTELENMİŞTİ

ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden dün gece TSİ 01.11'de yapılacağı duyulan fırlatma, ekiplerin fırlatma öncesi kontrolleri tamamlamasına ve araç üzerinde veri analizi yapmasına olanak vermek için bugüne ertelenmişti. Fırlatmanın ertelenmesine Dragon uzay aracının yeryüzüne iniş sırasında açtığı paraşütlerde yaşanan bir sorunun neden olduğu iddia edilmişti. Alper Gezeravcı’nın “Görev Uzmanı” olarak dahil olduğu 4 kişilik ekipteki uzmanların ise Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt olduğu açıklanmıştı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.