Türkiye 31 Mart'ta sandık başına gidiyor 5 Adımda oy kullanma rehberi

Türkiye 31 Mart'ta sandık başına gidiyor 5 Adımda oy kullanma rehberi
Türkiye'de vatandaşlar, yerel yönetimleri belirleyecekleri seçim için 31 Mart'ta oy kullanacaklar. Bu önemli günde, 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmenden 1 milyon 32 bin 610'u ilk defa oy kullanmanın heyecanını yaşayacak.

Ülke çapında 206 binden fazla sandıkta, 34 farklı siyasi partiden adaylar yarışacak. Seçimlerde, 81 ilin, 973 ilçenin ve 390 beldenin belediye başkanları ile 50 bin 336 muhtar seçilecek. Ayrıca, il genel meclisi ve belediye meclis üyelikleri için de oylar kullanılacak.

aa-20240321-34052406-34052404-31-mart-yerel-secimi-icin-5-adimda-oy-kullanma-rehberi.jpg

Yüksek Seçim Kurulu, oy kullanma sürecini kolaylaştırmak için temsili oy verme kabinleri kurarak süreci gözler önüne serdi. Seçmenler, kendilerine posta yoluyla gönderilen bilgi kağıdında belirtilen yerde ve sandıkta oy kullanacaklar. Oy kullanma işlemi beş basit adımda tamamlanacak.

frewd.jpg

1- NEREDE OY KULLANILACAĞI SEÇMEN BİLGİ KAĞIDINDAN VEYA İNTERNETTEN ÖĞRENİLEBİLECEK:

Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandığı Yüksek Seçim Kurulu'nun web sitesi, e-Devlet platformu, YSK'nin mobil uygulaması ya da YSK Çağrı Merkezi aracılığıyla öğrenebilirler. Seçmen bilgi kağıdı taşıma zorunluluğu olmadan, seçim gününde oy kullanılabilir. Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerindeki Adıyaman, Ağrı ve diğer belirtilen illerde, ayrıca bu iller içindeki cezaevlerinde oy verme işlemi sabah 07.00'den akşam 16.00'ya kadar sürecek. Diğer tüm illerde ise oy verme saatleri sabah 08.00'den akşam 17.00'ye kadar olacak. Oy verme süresinin sona ermesine rağmen sıra bekleyen seçmenler varsa, sandık başkanı tarafından sayılarak ve kimlikleri alındıktan sonra oylarını kullanmalarına izin verilecektir. Ancak, oy verme süresi dolduktan sonra sandığa ulaşan seçmenlerin oy kullanma hakkı olmayacaktır.

cdsx.jpg

2- SEÇMENİN ÜZERİNDE VATANDAŞLIK NUMARASI OLAN KİMLİK BELGESİNİ BULUNDURMASI GEREKECEK:

Seçim günü, oy kullanmak için sandık alanına ulaşan vatandaşlar, kimliklerini kesinlikle belirleyen resmi belgeleri sunmalıdır. Bu belgeler; Türkiye Cumhuriyeti'ne ait kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanları, devlet kurumları tarafından verilen resmi kimlik kartları, pasaportlar, evlilik cüzdanları, askeri kimlikler, sürücü lisansları, yargı mensuplarına özel mesleki kimlikler, avukatlık, noterlik ve askeri hizmet kartlarıdır. Seçmenler, bu kimliklerden birini sandık başkanına teslim etmeli ve kendi seçmen numaralarını belirtmelidir. Kimlik ibraz etmeyen vatandaşlar, oy kullanma hakkını kullanamazlar.

frewds.jpg

3- CEP TELEFONUYLA KABİNE GİRİLMEYECEK:

Oy kullanma alanlarına cep telefonları, fotoğraf makineleri veya diğer iletişim ve görüntü kaydetme cihazları ile giriş yapılması yasaktır. Oy verme süreci tamamlandıktan sonra, bu tür elektronik aletlerin geri alınmak üzere ilgili sandık komitesine teslim edilmesi zorunludur.

bgdfvs.jpg

4- OY PUSULASINA MÜHÜR DIŞINDA İŞARET KONULMAYACAK:

Seçimlerde, vatandaşlar birleşik oy pusulasının ilgili kısmına "TERCİH" ya da "EVET" damgasını basarak tercihlerini belirleyecekler. Oy pusulasına "TERCİH" ya da "EVET" damgası dışında herhangi bir işaret ya da imza eklenmemesi, oyun geçerliliği için zorunludur. Ayrıca, zarfın içine oy pusulasından başka bir nesne konulmaması gerekmektedir. Eğer bir seçmen oyunu yanlış kullandığını düşünür ve yeni bir pusula talep ederse, bu talep karşılanmayacak.

fds.jpg

5- OY KULLANDIKTAN SONRA İMZA ATILACAK:

Seçmen, oy pusulasını sandığa bıraktıktan sonra, isminin yer aldığı seçmen listesindeki ilgili alana imzasını ekleyecektir. Bu işlem, oyunun geçerli sayılması için gereklidir ve seçmenin oyunu kullandığını resmi olarak kayıt altına alır.

cdasq.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.