ABD'de insana domuz böbreği nakledildi

ABD'de insana domuz böbreği nakledildi
ABD'de tıp tarihinde ilk kez bir insana genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledildi. Bir önceki nakilde hasta sadece 2 ay yaşayabilmişti.

Boston'daki Massachusetts Hastanesi'nde 16 Mart'ta yapılan bir operasyonda genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreği, 62 yaşındaki Richard Slayman'a nakledilerek bir ilke imza atıldı. Hastanın durumunun iyiye gittiği ve yakın zamanda taburcu edilmesinin beklendiği açıklandı.

Yapılan açıklamada Richard Slayman'ın "11 yıldır burada hastayım, doktorlarım nakil olabileceğinden bahsettiğinde, bunun sadece kendime değil hayatta kalabilmek için organ nakli bekleyen binlerce insana umut verebileceğini düşündüm." ifadesini kullandığı belirtildi.

Nakli gerçekleştiren doktor Tatsuo Kawai, bu nakil işlemi ile böbrek yetmezliği olan milyonlarca insana yardım eli uzatmasını umut ettiklerini söyledi.

DAHA ÖNCEKİ DENEMEDE HASTA 2 AY YAŞAMIŞTI

Hayvan hücre, doku ya da organlarının, insanlara nakledilmesi anlamına gelen 'ksenotransplantasyon' tedavisi, 2022 yılında beyin ölümü gerçekleşmiş iki hastaya geçici olarak domuzdan böbrek nakli yapılmasıyla ABD'nin Maryland eyaletindeki bir hastanede yapılmıştı.

7 Ocak 2022'de ilk kez domuz kalbi nakledilen 57 yaşındaki David Bennett, nakilin sonrasında 2 ay yaşayabilmişti. Aynı hastanede, 20 Eylül 2023'te ikinci defa domuzdan insana kalp nakli ameliyatı yapılmış, naklin gerçekleştirildiği 58 yaşındaki Lawrence Faucette operasyondan 6 hafta sonra ölmüştü.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.