Tapu sahibi olanlar sakın bu hatayı yapmayın 'Devlet yapılanı "dolandırıcılık" olarak nitelendiriyor'

Tapu sahibi olanlar sakın bu hatayı yapmayın 'Devlet yapılanı "dolandırıcılık" olarak nitelendiriyor'
Konut sahibi olan vatandaşlar tapu da bu noktaya dikkat etmezlerse çok ağır yaptırımlara mahkum olabilirler.

Konut sahibi olurken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri satıcı ve alıcının harç ücretlerini belirlenen harç yasası doğrultusunda ödemesidir, aksi bir durumda ağır cezası bulunmaktadır.

Topu harcını az ödemek isteyen satıcı ya da alıcı, evin satış fiyatını gerçekte olan değerinden daha düşük göstererek ödemekle yükümlü oldukları tapu harç ücretlerinin bedelini de düşürebilirler.

jhgfdh.jpg

İLÇENİN SINIRLARINA GÖRE BELİRLENİYOR

Satılacak dairenin bulunduğu ilçe sınırlarına göre belirlenen minimum metrekare değeri, dairenin ilçe sınırlarında yer aldığı belediye tarafından açıklanmaktadır.

Gayrimenkul ticareti esnasında satılacak evin rayiç bedeli yerine belediyenin belirlediği minimum rakamı göstererek tapu harç bedelini az ödemek vatandaşların sıklıkla başvurduğu bir yöntem olmaya devam ediyor.

Ama tercih edilen bu yöntem, ilk bakışta alıcı ve satıcı için cazip gözükse de gayrimenkulün değerinin az gösterenler bakanlık radarına her an takılabilir.

tapu1424968.jpg

YÜZDE 25'İ CEZA

Usulsüzlüğe konu olan satış hakkında başlatılan incelemenin tamamlanmasıyla birlikte, eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25’i ceza olarak alınıyor.

DEVLET’E YAPILAN ‘DOLANDIRICILIK’ OLARAK NİTELENDİRİLİYOR

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde tapu harcının ödenmesi şartı koşuluyor.

18270.jpg

HEM ALICIDAN HEM DA SATICIDAN ALINIYOR

Satış sırasında her iki tarafın da ödemesi gereken tapu harcı yasalara göre ödenmek zorunda. Alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 oranında tahsil edilen tapu harcı, toplamda satış bedelinin yüzde 4'ü oranında tahsil ediliyor.

4-7otd-kthp.jpg

TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR ?
Ev alıp satarken ödenmesi gereken tapu harcı bedeli gayrimenkulün satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Yani evin fiyatı ne kadar yüksek olursa ödenmesi gereken tapu harcı bedeli de o kadar artıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.