'Hisseli tapudaki büyük risk' Bunu yapmayan evini kaybedebilir

'Hisseli tapudaki büyük risk' Bunu yapmayan evini kaybedebilir
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren hisseli tapudaki büyük tehlike için uyarı geldi.

Artan konut fiyatları, miras hakkı bulunanların ve tapu sahiplerini daha dikkatli olmaya itiyor. Günden güne artan konut fiyatları ile de hisseli tapu sahipleri arasındaki hukuki sorunlar tırmanıyor.

Yapılan hataların tapu kaybına neden olabileceği bu dönemde, hisseli tapu sahiplerine hukuki bir çıkmazla karşılaşmamak için dikkatli olmaları uyarısı yapılıyor.

basliksiz-3-3azf-cover.jpgÖN ALIM HAKKI NEDİR?

Tapu mülkiyetinin birden fazla kişiye ait olduğu tapulara hisseli tapu adı verilmekte olup bu tip tapularda tapu sahiplerinin belirli sorumlulukları bulunmaktadır.

Tapu sahibi kendi payını satmak istemesi durumunda öncelikle diğer ortaklarına ön alım hakkı nedeni ile bu payı alıp almayacağını sormalıdır. Yine tapu sahibinin ödemekle yükümlüğü olduğu emlak vergisi sorumluluğu da her bir tapu sahibinin payına göre kendisine aittir.

ekran-goruntusu-2023-12-09-083856.pngHisse sahibinin kendisine düşen tapu harcı payını ödememesi ya da düzenli olarak emlak vergisinin bir hissedar tarafından ödenmesi diğer hissedarlara dava açılması hakkını verir.

Bu durumda diğer ortakların şikayetçi olarak mahkemeye başvuru yapması durumunda hakim tarafından ortaklığın sona erdirilmesi yönünde karar çıkıyor. Hisse sahibi ortaklıktan çıkartılırken kalan ortaklar arasında tekrar tapu da hisse paylaştırılması yapılıyor. Mahkemenin belirlediği tutarı ödeyen diğer hisse sahipleri o hissedarın hakkını satın alabiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.