Bahar Candan Nihal Candan kardeşler davasında flaş gelişme

Bahar Candan Nihal Candan kardeşler davasında flaş gelişme
Bahar ve Nihal Candan kardeşlerinde aralarında bulunduğu, ’sazan sarmalı’ yöntemiyle dolandırıcılık yaptığı iddia edilen örgüt yöneticisi ve üyelerinin yargılandığı davada karar açıklandı.

Birçok ilde faaliyet gösteren dolandırıcılık şebekesi, resmi kurum ve kuruluşların icradan satışa çıkardığı araçları ucuza satma vaadiyle vatandaşlar üzerinden haksız kazanç elde etmişti.

Örgüt sosyal medya fenomenleri Bahar ve Nihal Candan'ında mağdur vatandaşlara güven vermek amacıyla lüks restoranlarda yaptığı görüşmeler de fenomenler üzerinden aklanan paralar iddiasıyla gözaltına alınmışlardı. Geçtiğimiz aylarda gözaltına alınanlar hakkında mahkeme kararını açıkladı.

Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada bir kısım sanıklar, mağdurlar ve avukatları da katıldı.

aw113031-01.jpgMahkeme heyeti, sanık Eren Koç’un “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek” ve 73 kişiye karşı “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 479 yıl hapis ve 141 milyon para cezası ile cezalandırılmasına karar verirken, Nihal Candan’ın eski sevgilisi sanık Onur Apaydın’ın ise aynı suçlardan 459 yıl 7 ay hapis ve 143 milyon 849 bin 200 TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Bir diğer yandan, sanıkların 2 müşteki yönünden beraatine karar verilirken, diğer sanıkların da değişen oranlarda hapisle cezalandırılması yönünde karar verildi.

aw113031-02.jpgBazı mağdurların avukatı, Burak Temizer verilen karara ilişkin, verilen cezaları değerlendirirdi.

Türkiye'nin birçok ilinde 73 mağdur olduğunu belirten avukat Temizer, "37 sanığın yargılandığı 17 celse süren dava neticesinde sanıkların yüzyıllarca yılı bulan hapis cezaları ve milyonlarca liralık adli para cezalarıyla cezalandırılmasına karar verildi" dedi.

Örgüt üyelerinin yeri geldiğinde kendilerini kamu görevlisi olarak tanıttığı belirten avukat Burak Temizer, "Örgüt, icra dairelerinden hacizli veya devletin el koyduğu araçları sözde ucuza temin etmek vaadiyle onlarca kişiyi farklı zamanlarda milyonlarca lira dolandırmış durumda" diye konuştu.

Mağdurlardan alınan paraların kurulan paravan şirketlerde yatırıldığını belirten Temizer, "Tabii ki bir de madalyonun diğer yüzü olarak suçtan elde edilen milyonlarca liranın aklanması sürecine bir başka deyişle suç gelirlerinin aklanmasına dair de ilerleyen zamanlarda yargılamalar olacak ayrıca hükümler kurulacaktır” ifadelerine yer verdi.

SAVCILIK KARARINI AÇIKLADI

Küçükçekmece Adliyesi'nde görülen dava sonucunda Cumhuriyet Başsavcılığı mütalaayı açıkladı.

Açıklanan mütalaada İstanbul genelinde dolandırıcılık yaparak menfaat temin etmek maksadıyla belirli bir organizasyon içerisinde hareket eden şahısların paravan olarak oluşturulan şirketler üzerinden faaliyet gösterdikleri kaydedildi. Şahısların ilk aşamada müştekilere tanıdıkları vasıtasıyla ulaşarak güven kazandıktan sonra Vergi Dairesi gibi resmi kurum ve kuruluşlardan birim amiri Veysel olarak tanıttıkları şahıs vasıtasıyla ihale yoluyla aldıkları araçları piyasa fiyatının altında bir bedelle sattıklarını söyleyerek ikna ettikleri belirtildi.

Müştekilere Whatsapp üzerinden araç ve fiyat listesi gönderip teklifte bulunulduğu da açıklanan mütalaada, gönderilen listeden beğendiği araçları almak isteyen müştekilerle anlaşma sağlandığı, şahısların anlaşmaya göre araç bedelinin yüzde 10’u oranında bedeli peşin olarak aracı şirket olduğu söylenen paravan firmanın hesabına gönderilmesini sağladıkları bildirildi. Şahısların araç ücretleri ve komisyon bedellerini peşin olarak aldıktan sonra çeşitli bahaneler öne sürerek vadettikleri araçları teslim etmedikleri ve aldıkları araç ve komisyon bedelleriyle kayıplara karıştıkları iddiaları üzerine örgütün şeması ve eylemlerinin açığa çıkarılması amacıyla soruşturmaya başlanıldığının bilgisi verildi.

Mütalaada mağdur edilen tüm vatandaşların beyanlarına yer verilirken, örgüt lideri Eren Koç’un Vergi Dairesi, Gümrük İdaresi, Gelir İdaresi müdürü, şefi, yöneticisi Veysel ya da Aydın Bey olarak tanıtıldığı denildi. Cumhuriyet savcısı örgütün dolandırıcılık yöntemini “Suç ve terör örgütlerine yönelik olarak yürütülen soruşturmalar kapsamında devlet tarafından el konulan araçların Veysel’in başında bulunduğu birim tarafından cazip fiyata elden çıkarıldığı anlatılır. Araç listesi Whatsapp üzerinden mağdura gönderilir." denildi.

Mütalaa devamında, Mağdura listede bulunan piyasa fiyatının ortalama yüzde 25 altında satış bedeli yazılan araçlar içerisinden seçeceği bir aracın Veysel/Aydın kod adlı şahısla kişisel ilişkiler kullanılarak temin edilebileceği, bunun için önce araç bedeli ve bu aracılık için hizmet bedelinin şirket hesabına yatırılması gerektiği, daha sonra aracını teslim alabileceği söylenir” şeklinde belirtti.

Mağdurlar olan vatandaşların daha sonra beklemeye başladığı da açıklanan mütalaada, “Belirlenen süre sonunda araç teslim edilmeyince ve suç örgütü üyelerinden haber alamayınca mağdur dolandırıldığının farkına varır. Projenin sonlandırılması sonrasında gerekirse şebeke elemanlarıyla irtibat kurarak hakkını aramaya çalışan mağdurlar Onur Apaydın ve ekibi tarafından tehdit edilerek sindirilir” ifadelerinde bulundu.

400 YIL HAPİS CEZASI İSTEMİ

Suç örgütü kurmak ve yönetmek ve 66 kez nitelikli dolandırıcılık suçlarından Eren Koç’un, 400 yıldan bin 328 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Suç örgütüne üye olmak suçundan Sanık Onur Apaydın’a 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenirken dolandırıcılık suçlarına iştirak ettiğine dair her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından bu suçtan beraatına karar verilmesi talep edildi.

Diğer sanıkların da değişen oranlarda hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.